OHRABRENJE IZ IRSKE

Ljubljanska banka ne smije stajati Hrvatskoj na putu u EU

08.01.2013 u 22:11

Bionic
Reading

Od goleme je važnosti za vjerodostojnost Europske unije da Hrvatska uđe 1. srpnja ove godine sukladno obvezi koju je preuzelo Europsko vijeće i stoga irsko predsjedništvo očekuje da će se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora dovršiti na vrijeme, izjavila je u Dublinu irska ministrica za europske poslove Lucinda Creighton

'Postoji obveza koje je preuzelo Europsko vijeće o ulasku Hrvatske 1. srpnja 2013. godine. Mi to snažno podržavamo jer je to od goleme važnosti za EU i za vjerodostojnost Europskog vijeća', izjavila je ministrica Creigthon skupini bruxelleskih dopisnika koji su pozvani u Dublin u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da Slovenija ne ratificira na vrijeme hrvatski pristupni ugovor zbog pitanja Ljubljanske banke.

'Ne podcjenjujem važnosti i osjetljivost toga pitanja koje postoji između Slovenije i Hrvatske, ali to je bilateralno pitanje i nije na predsjedništvu da komentira pojedinosti u vezi s tim. Mislim da to nije pitanje u koje bi se predsjedništvo trebalo uključiti i nadam se i očekujem da će ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora biti dovršena na vrijeme', rekla je ministrica Creighton dodajući da je o tom pitanju razgovarala s hrvatskom i slovenskom stranom.

Hrvatski pristupni ugovor do sada je ratificiralo 20 zemalja članica. Postupak ratifikacije započet je u preostalih šest zemalja, jedino u Sloveniji još nije počeo.

Ministrica Creighton već je u prosincu rekla da je pitanje Ljubljanske banke bilateralno pitanje koje ne smije stajati na putu Hrvatske prema članstvu u Europskoj uniji.

Irska je 1. siječnja preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom, pa je irska ministrica za europska pitanja Lucinda Creighton dala intervju Večernjem listu. Jedno od pitanja se odnosilo i na mogućnost da zbog Slovenije, odnosno uvjetovanja ratifikacije Pristupnog ugovora rješavanjem pitanja Ljubljanske banke, Hrvatska propusti ulazak u EU 1. srpnja.

'Bilateralna pitanja ne smiju utjecati na pristupanje. Čvrsto stojim pri toj tvrdnji. Imamo dogovoren datum i vjerujem da će sve članice dotad ratificirati ugovor. Vrlo smo odlučni da za našeg predsjedanja pripremimo teren kako bi ulazak u EU 1. srpnja za Hrvatsku bio što lakši. Ljubljansku banku ne mogu komentirati, ali podržavam napore obiju strana da pronađu dogovor', odgovorila je ministrica Creighton.