PLINIO CUCCURIN

'Ljubav između HDZ-a i IDS-a došla do vrhunca'

Plinio Cuccurin

Plinio Cuccurin

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Nakon što je na jučerašnjoj konferenciji za medije saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin predizbore u Ladonji nazvao farsom i igrokazom za javnost jer je pobjednik unaprijed poznat te poručio kako je glas za Cuccurina glas za HDZ, upitali smo čelnika Ladonje za komentar

'Uzalud je komentirati Kajina. Njegova stranka je pokazala da je glas za IDS glas za HDZ, a ovog ljeta je ta javna ljubav između IDS-a i HDZ-a, koja traje već puno godina, došla do vrhunca. IDS je mućak u Koaliciji. IDS se već jednom ponašao kajinovski prema koaliciji (2001), što bi moglo prerasti u neku naviku s obzirom na veliku ljubav s HDZ-om. Vidljivo je iz ponašanja IDS-a u zadnjih osam godina da je bio HDZ-u rezervni glasački stroj', uzvratio je Ladonjin čelnik Plinio Cuccurin.

Kako kaže, Hrvatsku iz krize može izvući samo konsenzus oko bitnih pitanja za budućnost Hrvatske. 'Građani će glasati za Ladonju jer je dokazala, a i u buduće će se zalagati za široki konsenzus oko donošenja odluka važnih za budućnost Hrvatske. Ladonja je pokazala, i pokazuje na djelu, da je moguće provesti široku participaciju građana i u postupku kandidiranja, a ne samo biranja, osoba za Sabor. Hrvatskoj je potrebno zajedništvo, a ne omalovažavanje i vrijeđanje političkih suparnika', kaže Plinio Cuccurin, dodajući da zato Ladonja 'nije ni lijevo ni desno, nego ispred'.

Moguće je da na ovim izborima vladajući neće imati većinu. Naš izborni sustav je takav da biramo svake dvije godine. Nemoguće je ikome da u tako kratkom vremenu uđe u korjenite promjene, pa se u izbore ide s figom u džepu jer znaju da će morati načiniti nekakve kompromise. Puno se toga obećava, no ne radi se o programima, nego o promjenama u modelu ponašanja', kaže čelnik Ladonje. Kako pojašnjava, problem nije u programima, koji često imaju dosta dobrih, sličnih ili čak zajedničkih točaka, nego kako ih provesti.

A za to kako ih provesti, po Cuccurinu, uz postignut konsenzus oko ključnih pitanja potrebno je vrijeme političkog mira. Za reforme, kaže, možda bi trebalo vijeće mudraca, koje bi okupljalo ne samo političku, nego i gospodarsku, znanstvenu i svaku drugu stručnu javnost, no smatra da je prepreka u sujetama ljudi. 'Način na koji stranke sada međusobno razgovaraju je daleko od toga', zaključuje.

Na upit koja pitanja ocjenjuje ključnim za budućnost zemlje, veli kako ih u Ladonji vide u smanjenju javnog duga, smanjenu troškova države, uvođenju mjera za rast i razvoj poduzetništva (uključujući zdravstvenu i poreznu reformu) te u promjeni izbornog zakonodavstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi