KOMENTAR BOŠKA PICULE

Ljevica se mora trgnuti, inače će udariti o Živi zid

Bionic
Reading

Hoće li pokretanje nove lijeve stranke dovesti do promjena u političkom životu ili je hrvatska ljevica u cijelosti osuđena na dugogodišnju oporbu, analizira tportalov komentator. I stara ljevica koju sada predvodi Davor Bernardić, zaključuje, i Nova ljevica koju formira Dragan Markovina moraju prije svega poraditi na uvjerljivosti samih sebe i svojih političkih organizacija. Izostave li se pitanja svjetonazora, političari moraju žestoko raditi na terenu

Hrvatska bi veoma brzo trebala dobiti novu političku stranku. Na taj će se način broj političkih stranaka osnovanih u Hrvatskoj od početka 1990. do danas približiti brojci od tri stotine i dvadeset, pri čemu ih je dio prestao djelovati. Prema najavama, bit će to Nova ljevica koju u posljednje vrijeme predstavlja njezin najpoznatiji inicijator Dragan Markovina. Splitski povjesničar, publicist i politički aktivist već je sudjelovao na izborima, i to na lokalnim izborima u Splitu u svibnju 2013. godine.

Tada je njegova neovisna lista, odnosno kandidacijska lista grupe birača, kako je zakonodavac pojmovno i jezično nespretno nazvao sve neovisne liste, osvojila 1,97 posto glasova birača na izborima za Gradsko vijeće Splita. U šaroliki je sastav predstavničkog tijela drugoga najvećeg hrvatskog grada s najvećom podrškom birača ušla koalicija SDP-a, HNS-a i HSU-a tijesno pobijedivši koaliciju predvođenu HDZ-om. Iako je već u to vrijeme bio profiliran svojim lijevim stavovima, splitski birači skloni ljevici u najširem rasponu znatno su više glasova dali staroj ljevici na čelu sa SDP-om, zatim novoj političkoj opciji Marijane Puljak koja će kasnije osnovati stranku Pametno te kršćansko-socijalnim idejama tada još aktivnog don Ivana Grubišića.

Nebranjena meta desnice

U međuvremenu se na splitskoj i hrvatskoj političkoj sceni promijenilo štošta. SDP-ova inačica ljevice utjelovljena u njezinu bivšem predsjedniku Zoranu Milanoviću doživjela je dvostruki poraz na parlamentarnim izborima, splitski gradonačelnik i bivši SDP-ovac Ivo Baldasar nakon fijaska na parlamentarnim izborima nema gotovo nikakve šanse izboriti novi mandat, a Davor Bernardić kao novi predsjednik najjače lijeve stranke u Hrvatskoj skore lokalne izbore dočekuje bez pravih kandidata u cijelom nizu općina, gradova i županija te uz sve brojniju konkurenciju u svom dijelu političkog spektra. Međutim, pravo je pitanje je li danas ljevica, što god to značilo u Hrvatskoj, osuđena na dugogodišnji oporbeni status. I zbog SDP-a koji je od 2013. do 2016. čak dvaput izgubio parlamentarne izbore, dvaput izgubio europske izbore i jednom izgubio predsjedničke izbore. I zbog različitih novih lijevih, radničkih, progresivnih i zelenih inicijativa koje su se uz kratkotrajan bljesak ili bez njega, ubrzo ugasile.

Dragan Markovina
kao potencijalni čelnik nove lijeve opcije u Hrvatskoj i Davor Bernardić kao novi predsjednik najstarije lijeve stranke u zemlji imaju podjednako težak zadatak, ali iz različitih perspektiva. Markovina pritom najavljuje zastupanje istinskih lijevih stavova od kojih, prema njemu, SDP godinama odstupa zamjerajući novom predsjedniku SDP-a bezidejnost i nepostojanje političkog sadržaja, dok se Bernardić zalaže za odlučniji lijevi smjer, odnosno za ono što SDP treba biti kao socijaldemokratska stranka. Za bilo kakvu politiku, pa tako i lijevu, koja uspješno djeluje od ideja i vrijednosti do njihove konkretizacije u svakodnevnom životu građana, treba neusporedivo više od deklaratornog pozivanja na stavove, smjerove i nesposobnost drugih.


Kad se analiziraju programi i poruke glavnine relevantnih hrvatskih političkih stranaka od ljevice do desnice, uglavnom se ističu zaštita prava radnika, učinkovitost socijalne države, skrb za najugroženije dijelove društva, neupitnost demokratskih načela i promicanje prava manjina. Uz iznimke koje su više govorile o kroničnoj netalentiranosti i oportunističkoj bojažljivosti pojedinih političara, nerijetko su političari s desnog centra hrvatske politike proteklih dvanaestak godina napravili odlučnije iskorake kada je riječ o ostvarivanju navedenih poruka negoli njihovi kolege s ljevice. S druge strane, kad god je ljevica na čelu s SDP-om bila na vlasti, često se zbog vlastitog oportunizma pretvorila u nebranjenu metu parlamentarne i izvanparlamentarne desnice. S promjenom vlasti takve su protuvladine akcije naglo utihnule čak i onda kada se faktično ništa nije promijenilo. To znači da je jedini problem bila vlast ljevice.
Ljevica je u Hrvatskoj unutar ideološki heterogenije (2000. - 2003.) i ideološki homogenije (2011. - 2016.) koalicije dvaput bila na vlasti pri čemu je oba puta izgubila parlamentarne izbore nakon samo jednog odrađenog mandata. Baš kao i bivši šef države Ivo Josipović. U sva je tri slučaja SDP ostvarivao pobjede samo nakon potpune erozije HDZ-a i njegovih političara.

Izdrži li aktualna HDZ-ova koalicija na vlasti do kraja mandata 2020., od trideset godina demokratskog višestranačkog sustava u Hrvatskoj, HDZ će biti na vlasti čak dvadeset i dvije godine. Ne bez razloga. Zbog toga i stara ljevica koju sada predvodi Davor Bernardić i Nova ljevica koju formira Dragan Markovina moraju prije svega poraditi na uvjerljivosti samih sebe i svojih političkih organizacija. Izostave li se pitanja svjetonazora koja, naravno, nisu uopće zanemariva osobito u hrvatskim uvjetima kada je sve ostalo slično i – bezlično, političari moraju žestoko raditi na terenu.

Ali ne u smislu pukog manipuliranja radi održavanja na vlasti unutar vlastitih stranaka, nego radi artikuliranja interesa onih koje predstavljaju u institucijama lokalne i nacionalne vlasti. Ne dogodi li se to, razočarani će birači prije povjerovati aktivističkim opcijama poput Živog zida, dok će dio SDP-ovih birača prije glasovati za pojedine HNS-ove političare već etablirane na terenu.

Plenkoviću opasnija vlastita oporba

Razumljivo je da se političke stranke lijevog predznaka i socijalno usmjerenog programa u prvom redu obraćaju građanima koji žive od vlastitog rada i kojima je sveobuhvatna jednakopravnost temelj integriranja u društvo. Takvo jasno i dosljedno obraćanje moraju pratiti sustavan rad i mnogobrojne inicijative te neprestana i obostrana komunikacija s građanima. U tom je smislu od 1990. naovamo ljevica u Hrvatskoj u odnosu na desnicu bila neusporedivo pasivnija, što zbog bježanja od prošlosti, što zbog nedefiniranja budućnosti. Pronađu li Davor Bernardić, Dragan Markovina i svi ostali koji se danas u zemlji smatraju političarima s ljevice odgovore na ova pitanja, moći će računati na podršku pripadajućeg biračkog tijela.

Zasad pak Andrej Plenković na čelu HDZ-a može mirno promatrati zbivanja u oporbi jedino pazeći da mu se oporba unutar vlastite stranke i koalicije ne pokaže presudnom. Jer – unatoč svim kompromisima koje radi, novi predsjednik HDZ-a predstavlja jedinu funkcionirajuću branu onomu protiv čega su i tzv. nova i stara ljevica, očito osuđene na dulji oporbeni staž.