PONTA IDE DALJE

Ljevica ostaje na vlasti u Rumunjskoj

17.12.2012 u 13:50

Bionic
Reading

Rumunjski predsjednik Traian Basescu u ponedjeljak je premijeru Victoru Ponti, čelniku koalicije lijevog centra i svome političkom protivniku, povjerio mandat za sastav nove vlade nakon uvjerljive pobjede Socijalno-liberalne unije na parlamentarnim izborima 9. prosinca

'S obzirom da je postojao samo jedan prijedlog političkih stranaka, predsjednik Traian Basescu imenovao je Victora Pontu kandidatom za dužnost premijera', priopćilo je predsjedništvo.

Vijest o imenovanju Ponte mandatarem umirila je domaću javnost i Europsku uniju koja je strahovala za političku stabilnost Rumunjske zbog prošlih napetosti između ljevičara Ponte i Basescua, bliskog desnom centru.

Europska unija kritizirala je 40-godišnjeg pravnika Pontu koji je pokušao u srpnju smijeniti Basescua, u čemu nije uspio zbog slaba odziva birača na referendum o izglasavanju nepovjerenja predsjedniku.

Nakon tih napetosti Basescu je najavio da nikada više neće imenovati Pontu za premijera.

Zbog sporova u prošlosti i napetih odnosa između dvojice prvih ljudi Rumunjske promatrači nagađaju koliko će potrajati njihova suradnja i kakva će biti.

Politička stabilnost neophodna je Rumunjskoj, jednoj od dviju najsiromašnijh zemalja EU-a, kako bi mogla dogovoriti novi zajam s Međunarodnim monetarnim fondom kada 2013. istekne aranžman od pet milijarda eura.