NAKON KAZAHSTANA

Litva preuzela predsjedanje OESS-om

01.01.2011 u 13:59

Bionic
Reading

Litva je u subotu preuzela jednogodišnje predsjedanje Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju, objavljeno je na internetskim stranicama OESS-a

Prošle godine OESS-om je predsjedao Kazahstan. Litva je najavila da će se u svom mandatu zalagati za jačanje demokracije, zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, posebice slobode medija, promovirati energetsku sigurnost u Europi i nadograđivati sinergiju između regionalnih organizacija.

'Radit ćemo u cilju izgradnje stvarno sigurne zajednice, bez izazivanja podjela, gdje se obaveze izvršavaju, gdje je uporaba sile nezamislivo, i gdje se ljudska prava i temeljne slobode potpuno poštuju', poručio je novi predsjedavajući, litavski ministar vanjskih poslova Audronius Ažubalis.

'OESS mora učiniti više kako bi se suočio s nekim starim, ali i novim prijetnjama 21. stoljeća - unutar područja OESS-a, ali i izvan njega', dodao je i spomeno internetsku sigurnost, te krijumčarenje ljudi i droga.

Ažubalis je posebno istaknuo kako su sloboda medija i sigurnost novinara od ključne važnosti za funkcioniranje demokratskog društva, navodi se na internetskoj stranici OESS-a.