OČEKUJE POBJEDU

Litavska predsjednica vodi u prvom krugu izbora

12.05.2014 u 11:26

Bionic
Reading

Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite vodi u prvome krugu predsjedničkih izbora, no nije osvojila potrebnih 50 posto glasova za pobjedu te će morati u drugi izborni krug 25. svibnja, objavilo je u ponedjeljak izborno povjerenstvo na temelju prvih rezultata jučerašnjih predsjedničkih izbora

Grybauskaite je dobila 46 posto glasova, a njezin protukandidat Zigmantas Balcytis na drugom je mjestu s 14 posto i njih dvoje će se sučeliti u drugome krugu 25. svibnja na kojem se očekuje pobjeda predsjednice.

'Glasovanje je pokazalo veliko povjerenje', rekla je predsjednica i zahvalila biračima te ih pozvala da se odazovu u drugi krug.

Odziv je bio oko 10 posto do nedjelje u podne, no narastao je na 50 posto pri zatvaranju birališta, objavilo je izborno povjerenstvo Litve koja ima 2,5 milijuna upisanih birača.

Nijedan od sedam kandidata nije ostvario potrebnih 50 posto glasova da proglasi pobjedu već u prvome krugu.

Nekadašnja povjerenica Europske komisije za proračun Grybauskaite je 2009., postala prva predsjednica Litve, bivše sovjetske republike koja je 1990. ostvarila neovisnost.

Zigmantas Balcytis, kandidat socijaldemokrata - najveće stranke u koalicijskoj vladi, zastupnik je Europskog parlamenta, bivši ministar prometa i financija koji je kratko bio na dužnosti premijera 2006.

Ostali su važniji kandidati bili gradonačelnik Vilniusa Arturas Zuokas (Građanski pokret za obnovu domovine i budućnost - TAIP) i bivši predsjednik parlamenta Arturas Paulauskas (Laburistička stranka).

Litva je u drugom polugodištu prošle godine predsjedala EU-om pa je Grybauskaite bila prva koja je 1. srpnja iza ponoći na Trgu bana Jelačića Hrvatskoj čestitala ulazak u EU.