MINISTAR ZDRAVLJA OBJAŠNJAVA

'Liste čekanja su nakon štrajka liječnika četiri puta dulje'

03.01.2014 u 14:57

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je, u povodu najava nastavka štrajka liječnika, poručio da se štrajk neće platiti te da će se u skladu sa zakonskim mogućnostima organizacija rada prilagoditi potrebama

Nakon što je Ustavni sud 20. prosinca ukinuo radnu obvezu bolničkim liječnicima, a predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić najavio nastavak štrajka, Ostojić je danas novinarima ispred Banskih dvora rekao kako još čeka da ga Babić službeno kontaktira o eventualnim daljnjim aktivnostima.

'Nastavak štrajka je naravno štetan, prvenstveno za sve naše građane jer su liste čekanja povećane tri do četiri puta i to je bio i razlog uvođenja radne obveze', rekao je ministar. Ponovio je svoje stajalište da do štrajka nije trebalo ni doći, te da su svi zakonski uvjeti za prestanak štrajka ispunjeni.

Nakon što je Hrvatski liječnički sindikat zatražio ocjenu ustavnosti radne obveze, Ustavni sud ju je ukinuo 20. prosinca, a HLS najavio nastavak štrajka nakon blagdana.

Vladinom odlukom o uvođenju radne obveze 14. studenoga prekinut je dosad najduži, dvomjesečni štrajk liječnika u hrvatskim biolnicama.