PUSIĆ I MIMICA OPTIMISTI:

Lipanjski rok za završetak pregovora s EU još dohvatljiv

02.06.2011 u 07:00

Bionic
Reading

U Hrvatskoj još uvijek vjeruju da je lipanjski rok za završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom dohvatljiv, iako se iz diplomatskih izvora mogu čuti glasovi da je to nemoguće zbog vrlo tijesnih rokova

Naime, zemlje članice očekuju da će Europska komisija izići sa zajedničkim pregovaračkim stajalištima tek 15. lipnja i prema tome neće biti dovoljno vremena da se ti dokumenti analiziraju do 21. lipnja kada je predviđena međuvladina konferencija o Hrvatskoj.

Prema informacijama kojima raspolaže predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica, u Europskoj komisiji su odlučili ubrzati i izići s prijedlogom zajedničkih pregovaračkih stajališta već sredinom idućeg tjedna. 'I taj će prijedlog biti pozitivan po nas', rekao je Mimica i dodao da tako ostaje dovoljno vremena da se pregovori završe 21. lipnja, posebno jer je većina zemalja za završetak pregovora. Mimica kaže da postoje jednake šanse da se pregovori završe u lipnju kao i da se završe u srpnju.

'Nema dovoljno realne podloge da bi to moglo biti kasnije jer je preostali posao u velikoj mjeri proceduralne prirode', rekao je Mimica. S njim se slaže i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić koja također još uvijek vjeruje u lipanj, ali smatra da bi se moglo preliti u srpanj.

Prijepori se vode oko toga, objašnjava Mimica, kako implementirati monitoring u postojeći sistem pregovora, ali ni to nije do kraja dogovoreno. Vesna Pusić objašnjava da monitoring može značiti puno različitih stvari. 'Unutar postojećeg sustava pregovora postoji mogućnost da se izvještaj o ispunjavanju mjerila u pregovaračkim stajalištima o svim ili pojedinim poglavljima podnosi svakih tri ili šest mjeseci', rekla je Pusić. Na kraju krajeva, naglasila je ona, postoji i sustav ratifikacije koji može biti usporen ako neka od članica nije zadovoljna našim ispunjavanjem mjerila. Njemačka je protiv bilo kakvog monitoringa. 'Oni smatraju da je Hrvatska sprema za članstvo i dosta im je članica drugoga reda.'