ISTRAGA SELI U OSIJEK

Linića od progona spasio državni odvjetnik

Bionic
Reading

Doris Hrast, prvi čovjek riječkog Odvjetništva, iako je to bio obvezan učiniti, nikad nije nadređene u DORH-u obavijestilo da postoji 'opće izvješće' o slučaju Tržnice Rijeka. Opće izvješće je na više od 70 stranica obrađeni slučaj nezakonitosti u poslovanju na relaciji Grad – Tržnica, koje je od 11. ožujka 2008. godine do prije mjesec dana bilo zaboravljeni slučaj, potvrđuju Večernjakovi izvori iz policije i odvjetništva

Kako doznaje Večernjak, tu činjenicu, kao i spoznaje o dvije godine 'pacanja' slučaja, Mladen Bajić nije mogao zanemariti. Slučaj riječkih Tržnica oduzet je riječkom tužiteljstvu s kratkim, no jasnim obrazloženjem – zbog sumnje u objektivnost vođenja, istraga o Tržnicama premješta se u Osijek.

Kad je 3. ožujka policija izašla s prijavom navodeći da je dan prije dovršeno kriminalističko istraživanje, nije se znalo da od ožujka 2008. godine, kada su isporučili 'opće izvješće' u kojem je bilo sve osim imena potencijalnih počinitelja, Odvjetništvo od njih nije tražilo ni jednu dodatnu provjeru, nadopunu, izvid...

Od ladice do policije

Karamarko i Grbić tužit će Linića

Iz visokih izvora MUP-a Jutarnji doznaje da ministar Karamarko i ravnatelj Grbić namjeravaju podići tužbu protiv Slavka Linića, i to zbog uvrede i klevete. U tužbi će zatražiti novčanu odštetu koju će, kako kažu naši izvori, donirati jednoj od humanitarnih organizacija.

Nije ih čak ni pozvalo da sačine kaznenu prijavu protiv, kako se to kaže, osnovano sumnjivih. To je potrajalo sve do veljače ove godine. Izvješće se izvlači iz ladice, policija dovršava istraživanje, piše se kaznena prijava. Sve to prema materijalima koji su i jednima i drugima znani odavno. Naime, policija je svoj posao već bila obavila, i to u sedam mjeseci otkako ga je u svibnju 2007. na zahtjev Odvjetništva započela. Dovršetak su bili tek obavijesni razgovori sa širim krugom osoba iz gradske uprave i Tržnica, od kojih ih je četvero desetak dana poslije osumnjičeno.

Za gospodarska kriminalna djela, kojima su proračun Rijeke oštetili za gotovo 80 milijuna, a koji su završili na računu Tržnica, prijavljeni su Obersnel, njegova pročelnica za komunalni sustav Irena Miličević, njezin prethodnik Vladimir Bizjak i bivši direktor Tržnica Zoran Luštica.

Dvojica koje u Rijeci već na spomen Tržnica nazivaju glavnim igračima, nekadašnjeg gradonačelnika Slavka Linića koji je osmislio odnose Grada i Tržnica, i Ivana Franolića, vlasnika Tržnica, nema u prijavi jer je njihovo poslovanje po ugovorima iz 1996. i 1997. godine palo u zastaru. A njihova imena, i to Linićevo na prvom, a Franolićevo na četvrtom mjestu, bila su na kaznenoj prijavi, odnosno njezinom nacrtu sačinjenom još početkom 2008. godine. Već tada Franolić je bio bogat čovjek, preko unosnih tržnica stigao je do Hotela Jadran.

Odbačena prijava

No, tu je prijavu Odvjetništvo odbacilo. Večernji doznaje i da su se, kad su je dobili u ruke, s njom 'načelno složili', no promijenili su mišljenje te je zatraženo da policija ipak sačini opće izvješće.

Među prvacima SDP-a, u Rijeci na vlasti dva desetljeća, koji uvjeravaju javnost da je riječ o tempiranom političkom progonu, najglasniji su Linić i Željko Jovanović, Obersnelov zamjenik i predsjednik Nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije. Linić, nazivajući ministra Karamarka 'špijunčinom broj jedan', a Grbića kukavicom jer nije udario na njega kad je pod njegovim šefovanjem riječka policija 2007. godine počela istragu o Tržnicama, čini sve da pozornost ostane na političkom terenu kako bi se Riječane razuvjerilo da postoji išta nečasno u vezi s njegovim likom i djelom i SDP-om u Rijeci. S druge strane, od riječkih hadezeovaca očekivala se jača reakcija. Tek nakon dva tjedna zatražili su – zbog moralne i političke odgovornosti – ostavke Obersnela i Jovanovića.