NOVINARI PRED VLADOM

Linić vjesnikovcima: Vi ste svoju budućnost potrošili!

27.04.2012 u 10:01

Bionic
Reading

Točno u 8 ujutro tridesetak zaposlenika Vjesnika okupilo se pred zgradom Vlade i Sabora, a sve kako bi političke snage još jednom pokušali uvjeriti da ima vremena i potrebe spasiti te najstarije dnevne novine. Pod geslom 'Živi smo, ne gasite Vjesnik', zaposlenici tih novina ministrima su pokušali udijeliti posebnu naslovnicu Vjesnika, no njihove apele nije čuo premijer Zoran Milanović koji je ušao u Banske dvore na stražnja vrata

Na posebnoj naslovnici Vjesnika (koju možete pogledati OVDJE) zaposlenici tih novina još jednom su pokušali uvjeriti vladajuće da ima šanse spasiti taj medij.

'Nismo mrtvi i ne čekamo da nas pokopaju, kao što se to moglo čuti. Većina radnika i dalje radi svoj posao pa Vjesnik možete čitati na internetskoj stranici www. vjesnik.hr, što je prva web stranica dnevnih novina pokrenuta u Hrvatskoj. Naša želja je da Vjesnik opstane kao javno glasilo, u vlasništvu države, te da se razvija kao građanske novine, otvorene svim relevantnim društvenim skupinama i političkim opcijama. Razumijemo stav Vlade da ga neće i ne može financirati. No vjerujemo da to ne mora završiti gašenjem lista, odnosno da je moguće pronaći strateške partnere koji će pomoći da se kroz eventualnu dokapitalizaciju refinanciraju postojeći dugovi i osiguraju sredstva za vraćanje tiskanog izdanja Vjesnika na kioske', stoji u tekstu na naslovnici Vjesnika, koji je nakon 72 godine prije tjedan dana prvi put dočekao dan bez tiskanog izdanja.

Na posebnoj naslovnici koju su dijelili ministrima upozorili su vladajuće i na riječi koje su izgovorili u kampanji i koje stoje u njihovom Planu 21. 'Vjesnik smatramo nekad velikim hrvatskim novinskim brandom koji je, nažalost, zbog političkih pritisaka i zlouporaba narušio imidž neovisnih, objektivnih i profesionalnih novina te je praktično postao glasilo vladajuće stranke sa simboličnom nakladom. Takvo stanje mislimo promijeniti tako da on postane uistinu ozbiljan javni medij, neovisan o vlasti, ali aktualan, u središtu političkih zbivanja', napisali su vladajući u Planu 21.

Vladajuće je članica Radničkog vijeća Marijana Matković podsjetila da su sve vlade u zadnjih 20 godina donosile odluku o budućnosti Vjesnika.

'Bilo je vlada koje su postavljale glavne urednike i uprave zato da bi ukrale imovinu Vjesnika, a i onih koji su postavljali glavne urednike i uprave da bi uređivački kontrolirali Vjesnik. Sada smo došli razgovarati s ovom vladom, moliti da ne ugasi Vjesnik i da nam pomognu da se izborimo za kvalitetnije, ozbiljne javne novine. Uvjereni smo da redakcija ima snage za to', kazala je Matković


Vjesnikovcima se pred Vladom pridružio i predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić

'Čini mi se da je, kada je riječ o slučaju Vjesnik, na djelu filozofija koja bi trebala smrznuti Hrvatsku od straha, a to je profit-logika. Samo je profit postao kriterij ove zemlje. Ne možemo vjerovati da na tako nešto pristaje socijaldemokratska stranka u Hrvatskoj. Vjesnik je glasilo koje se u Hrvatskoj mora održati neovisno o kriteriju profita. Naravno da bi trebao biti što profitabilniji, ali to ne smije biti jedini kriterij ako s druge strane postoji relevantna potreba kao što je potreba da imamo informativno, profesionalno i analitičko glasilo. U Hrvatskoj istina ne dolazi do građana jer smo objekt manipulacije raznih žutih novina', kazao je Ribić

Posebnu naslovnicu i apel zaposlenici Vjesnika uspjeli su podijeliti većini ministara, no ne i premijeru koji je umjesto na glavni ulaz ušao u Vladu na stražnja vrata, vjerojatno da se ne bi trebao susresti s vjesnikovcima.

Naslovnicu je ipak preuzeo prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić koji je novinarima Vjesnika kazao da im nikad nije obećao kupca, niti je rekao da je onaj jedini koji se javio dobar kupac.

'Samo sam rekao da postoji kupac koji se javio i da ćemo na vaš zahtjev raspisati javni natječaj, to smo i učinili, stavili smo sve uvjete koje je taj kupac prihvatio u svom pismu namjere. Vi niste bili zadovoljni time i tražili ste puno više od toga, tražili ste godinu dana sigurnost zapošljavanja, no kupac ni te minimalne uvjete nije uspio ispuniti, a među njima ni ključan uvjet, a to je garancija banke. Bez toga je to prazna priča što god mislili o tom kupcu i koje bile njegove reference. Znate, mačka, bila crna, žuta ili zelena, ako lovi miševe bila je dobrodošla, ali pokazalo se da se radi o puno priče, a malo realnosti', poručio je vjesnikovcima Čačić.

Milosti nije bilo ni od ministra financija Slavka Linića. 'Smatram da ste svu svoju budućnost potrošili jer ste dopustili da vam netko uzme ime, imovinu, tiskaru. Ova edicija sama sebe financirati ne može. Kad se sjetim, od 2000. do 2003. znate tko vam je pokrivao gubitke, a dozvolili ste da vam se sve uzme. Prema tome, ovo vas ne može hraniti', rekao je Linić.

Nešto više razumijevanja imao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica. 'Bojim se da u ovom trenutku malo što može biti od nečije podrške. Idemo razjasniti što je moguće i realno, ja ću biti među onima koji će poduprijeti takav razgovor', kazao je Mimica.

Podrška je stigla i od ministra uprave Arsena Bauka. 'Nadam se da će oni koji su odgovorni odgovarati, a ljudi koji su bliže ovom resoru će, nadam se, poduzeti neke mjere', zaključio je Bauk.