NA SNAZI SLJEDEĆE GODINE

Linić uvodi porez na puške i pištolje

27.07.2012 u 11:40

Bionic
Reading

Početkom iduće godine Hrvatska bi mogla uvesti još jedan novi porez, i to za posjedovanje oružja. Zakonski prijedlog, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik iz izvora bliskih Banskim dvorima, započelo je pripremati Ministarstvo financija

Prema neslužbenim informacijama Poslovnog dnevnika, osmišljavanje je tek u početnoj fazi pa se ne može procijeniti koliko bi na takvom porezu država mogla 'zaraditi'.

Naime, poreznici još moraju od Ministarstva unutarnjih poslova na uvid dobiti detaljne podatke iz evidencije građana koji su uredno registrirali posjedovanje vatrenog oružja. Tek onda moći će se iznositi grube procjene koliko prihoda država može očekivati od oporezivanja oružja.

Oni koji posjeduju oružje podlijegali bi obvezi paušalnog plaćanja tog poreza. Takva vrsta poreznog opterećenja, pojašnjavaju stručnjaci, inače nije strana u europskim zemljama.

U Hrvatskoj se o ovakvom oporezivanju dosad nije ozbiljnije razgovaralo, a prvi put je mogućnost razmatranja uvođenja tog poreza najavio u nedavnoj saborskoj raspravi ministar financija Slavko Linić. Ta je najava žestoko rasplamsala raspravu, stoga se očekuje žestoka podjela oko uvođenja tog poreza.

Prijedlog novoga posebnog poreza za raspravu na Vladi trebao bi biti pripremljen tijekom ljeta, a u saborsku bi proceduru trebao doći na jesen.