INTERVJU MINISTRA FINANCIJA

Linić pojasnio što planira s građanima dužnicima

30.04.2014 u 09:37

Bionic
Reading

Ministra financija Slavko Linić u intervjuu za Novi list rekao je da se ne slaže s premijerom Zoranom Milanovićem oko svake stvari i da je Branko Šegon, bivši mu pomoćnik, žrtva njegovih odnosa s predsjednikom Vlade

Linić je odbacio optužbe da je aktualna vlast glavni krivac za spori izlazak Hrvatske iz krize.

'Možete vi optuživati koaliciju da je spora, da se sukobljava i što sve ne još, ali ja govorim o hrvatskom društvu. Hrvatsko društvo neprekidno priča treba ovo, treba ono, traži ovu reformu, onu reformu. Ali što je pokazalo to hrvatsko društvo, koje ja gledam kroz Vladu, pravosuđe, kroz sindikate, kroz znanost i kroz gospodarstvo, ili udrugu gospodarstvenika. Tko je pozitivan primjer i je li samo Vlada kriva što nema promjena?', istaknuo je Linić za Novi list.


Iako je Milanović nedavno izjavio kako postoji velika šansa da se porez na kamate na štednju i porez na nekretnine neće uvesti Linić je rekao kako je to usvojeno na vladinoj sjednici i dokument poslan Bruxelles i da će on biti proveden.

Ministarstvo financija priprema projekt za razduživanje građana. Linić je objasnio kako će dužnici biti podijeljeni u dvije ili tri grupe.

'Prvi će biti oni koji imaju dugove prema državi, komunalnim poduzećima, telekom tvrtkama i problem s plaćanjem kamata na kredite. To su sve dugovi koji nisu veliki kada promatramo pojedinačno, ali oni ih ne mogu vraćati. To ne bi trebalo biti pitanje osobnog stečaja, to mogu riješiti ministarstva financija, socijale i rada i kad su u pitanju socijalno ugroženi to će se riješiti jednim zakonom. Drugo su oni koji imaju enormne dugove za vođenje propalih tvrtki naročito u nekretninskom biznisu gdje su mnogi pokušavali špekulirati i to ne ide bez osobnog bankrota. To je dio koji radi Ministarstvo pravosuđa. Oni će donijeti zakon o osobnom bankrotu građana, a mi ćemo rješavati ovaj dio koji se tiče socijale, ljudi koji su bez posla, ponekad godinama, ili imaju mala primanja, poput mirovine ili niskih plaća', rekao je Linić za Novi list.

Za dio socijalno ugroženih građana otpisat će se dugovi i to prema Linićevoj računici sedam do osam milijardi kuna duga.

Što je još rekao ministar financija pročitajte ovdje