POREZ NA NEKRETNINE ILI DOPRINOS U ZDRAVSTVU

Linić odgovorio na prozivke HNS-ovaca

28.02.2013 u 19:20

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić poručio je uoči sjednice Vlade, komentirajući neslaganje iz HNS-a o prijedlogu Zakona o porezu na nekretnine, kako neće biti smanjenja doprinosa u zdravstvu ako ne bude toga zakona. 'Onoga trenutka kad zakon bude na Vladi, o tome će odlučiti Vlada, a ne Slavko Linić. Ako prođe Vladu, o tome će odlučivati hrvatski Sabor – ni Linić, ni bilo koji ministar u HNS-u, nego Sabor', rekao je Linić

Na komentare o neslaganju HNS-ovaca o uvođenju poreza na nekretnine, ministar Slavko Linić rekao je kako se o tome 'mora pitati ljude iz HNS-a' te istaknuo kako u svemu 'ne vidi razloga ni panici, ni nemiru, ni problemima'.

'Ako nema tog zakona, neće biti ni smanjenja doprinosa u zdravstvu. Politika Vlade vrlo je jasna – bitka za konkurentnost hrvatskog gospodarstva i usmjerenje na smanjenje zdravstvenog doprinosa. Nužno je stvoriti mogućnost da bogatiji daju više, jer imovina znači i bogatstvo', rekao je Linić.

Na upit o tvrdnjama lidera IDS-a Ivana Jakovčića, po kojemu je ugroženo funkcioniranje koalicije, a Plan 21 ne postoji te kako se treba sjesti i razgovarati, Linić je odgovorio: 'Neka sjedne. Po njemu, Vlada funkcionira, a  većina je u Saboru uz prijedloge Vlade.

'Hrvatska u odnosu na zemlje u okruženju ima stabilnu političku situaciju. Svjesni smo da mnogi nisu sretni rješenjima Vlade, no to je nešto o čemu svatko ima pravo na komentar – sindikati, poslodavci, ali i ljudi iz stranaka. Dok je god ovakva stabilnost u Saboru, možemo reći da u Hrvatskoj imamo stabilnu političku situaciju', ocijenio je Linić.

Prije sjednice Vlade, odnose u vladajućoj koaliciji komentirala je i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, HNS-ovka Anka Mrak Taritaš rekavši kako – koalicija funkcionira.

'Radimo svoj posao i odlično surađujemo u Vladi sa svim ministrima. Dali smo primjedbe na Zakon o porezu na nekretnine i inzistirali da određene stvari u zakon budu ugrađene. Ponavljam ono što je HNS poručio: taj zakon ne bi trebao ići sada, jer nije pravo vrijeme. No što se tiče suradnje s drugim ministrima, koalicija odlično funkcionira', poručila je ministrica Anka Mrak Taritaš.

Na upit o tome što misli o potpori HNS-u, koja je po posljednjim istraživanjima javnosti pala na 1,7 posto, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, SDP-ovac Željko Jovanović je odgovorio kako mu 'nije bitna podrška drugim strankama, nego podrška koju ima SDP'.

I ministar uprave Arsen Bauk (SDP), upitan prije sjednice Vlade za odnose u koaliciji, rekao je kako ne osjeća probleme u radu s kolegama iz drugih stranaka.

'Vlada funkcionira normalno i ne osjećam nikakve probleme u operativnom radu s kolegama. Što se tiče odnosa političkih stranaka – to pitajte predstavnike stranaka', poručio je ministar Bauk.