MOŽE I BEZ SUDA

Linić na potezu: Hoće li provjeriti Vidoševićevu imovinu?

13.11.2013 u 14:27

  • +10

Privođenje Nadana Vidoševića

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić

Bionic
Reading

Istražitelji koji se bave Nadanom Vidoševićem i njegovom ulogom u isisavanju novca iz Hrvatske gospodarske komore cijeli utorak proveli su u pretresu njegove vile u elitnoj zagrebačkoj četvrti, a potom i 'kuće' - odnosno zgrade HGK-a. Zlobnici će kazati da bi, ako zbilja žele pretresti sve što Vidošević posjeduje, na to trebali potrošiti barem nekoliko mjeseci

U osamnaest godina mandata u Komori i nekoliko na čelu konditorske tvornice Kraš, naime, imovina njega i obitelji narasla je s jednog jedinog stana u Splitu do vile na Prekrižju, dvije vile u Omišu i jedne u Dubrovniku, stana na Pantovčaku, hotela u Omišu i vikendice u Kupresu. Tu je još i golemo imanje u Gorskom kotaru s teniskim i nogometnim terenima, umjetnim jezerom, bazenom i skijalištem. Pa dio od famoznih milijun i pol kvadrata poljoprivrednog zemljišta u Pisarovini. Pa parcele uz more u Medulinu, zatim jahta, dionice, satovi i kolekcija umjetnina za koju se tvrdi da je 'najveća na Balkanu'.

Pretres Vidoševićeve kuće na Gornjem Prekrižju

Koliko je Vidošević ukupno težak, nitko se ne usuđuje ni prognozirati: velik dio imovine uoči predsjedničkih izbora prepisao je na majku Mariju, umirovljenicu sa 37-godišnjim stažem na šalteru banke koja je, po službenom objašnjenju, u starosti 'pametno ulagala'. I sam Vidošević znao se pohvaliti svojim dobrim njuhom: 'Imao sam tu spretnost i sklonost malom poduzetništvu, a znao sam i u što ulagati', kazao je jednom prilikom.

U Splitu se, recimo, to pokazalo točnim: samo na kupnji nekadašnjeg oronulog Meštrovićeva ateljea na Mejama i spretnom prenamjenom pomoću tadašnje HDZ-ove gradske vlasti, a potom i njegovom preprodajom, u manje od godinu dana zaradio je okruglih milijun eura. Oplodila su se gotovo sva njegova ulaganja pa su se nakon toga dalje plodila i množila, a sve samo s jednom plaćom u HGK-u i - doduše vrlo obilnim - kratkotrajnim primanjima u Krašu.

Ako protiv Vidoševića doista bude podignuta optužnica zbog 33 milijuna kuna isisanih iz Hrvatske gospodarske komore, USKOK će od suda vjerojatno zatražiti privremenu blokadu njegove imovine - ali to može učiniti samo do vrijednosti procijenjene štete, koja se zasad procjenjuje na 33 milijuna kuna. Zamrzavanje ostatka njegova vlasništva, tvrdi se, ne bi bilo ni ustavno ni zakonito.
'Ne može se zabraniti raspolaganje imovinom koja evidentno nije nastala počinjenjem kaznenog djela za koje se netko optužuje. Bitan je ekvivalent davanja: ako se nekoga tereti za 50 milijuna, onda u tom iznosu mora biti napravljeno osiguranje za eventualnu naknadu štete', objašnjava splitski odvjetnik Vinko Ljubičić

Hrvatska, unatoč najavama otprije nekoliko godina, i dalje nema zakon po kojemu bi imovina kojoj se ne može dokazati porijeklo bivala automatski zaplijenjena. Javnost je znao zbuniti slučaj Ive Sanadera, kojemu je blokirano doslovno sve što posjeduje, no razlog tomu je velika šteta koja mu se stavlja na teret u nekoliko odvojenih sudskih postupaka. Teoretski, ako mu se u svakome dokaže krivnja, ne bi mogao vratiti sve što je pokrao.

'Što se tiče blokade cjelokupne imovine, da bi se to dogodilo, moralo bi se izmijeniti niz zakona, što smatram malo vjerojatnim', dodao je odvjetnik Ljubičić. No država i danas ima mehanizam po kojemu prilično jednostavno može pokrenuti postupak ako sumnja na nelegalno bogaćenje.

'Ministarstvo financija i Porezna uprava imaju mogućnost utvrditi nesrazmjer imovine. Radi se o jednostavnom upravnom postupku', objašnjava splitski odvjetnik.

Porezna uprava, koliko je poznato, već je pokrenula nekoliko desetaka sličnih postupaka u kojima su na udaru mahom bili veliki dužnici ili poduzetnici koji su otvaranjem i zatvaranjem desetaka tvrtaka nastojali zametnuti tragove. I gazdi zagrebačkog Dinama Zdravku Mamiću prošle godine naknadno je razrezano pet milijuna kuna poreza na sumnjivu osobnu imovinu, u sklopu nekoliko državnih nadzora u ovom nogometnom klubu.

Odluči li se Slavko Linić staviti lupu nad Nadana Vidoševića, mogao bi to biti revolucionaran prvi slučaj u kojemu se nekoga provjerava naprosto zato što je neobjašnjivo, nepodnošljivo i pomalo bezobrazno bogat.