ŽUSTRO U SABORU

Linić HDZ-u: Nemojte da je vama vadim podatke o kadroviranju

21.11.2013 u 22:36

Bionic
Reading

Živu raspravu između zastupnika HDZ-a i Hrvatskih laburista te ministra financija Slavka Linića večeras je izazvao prijedlog zakona o Poreznoj upravi, koji bi je, kako su isticali vladajući, novom reorganizacijom trebao učiniti učinkovitijom i štedljivijom

Ministar Linić rekao je da se njime, osim Središnjeg ureda, smanjuje broj područnih ureda sa sadašnjih 20 (plus Grad Zagreb) na njih pet te se smanjuje i broj područnih ispostava, sa 124 na 53. Područne ispostave isključivo bi se bavile utvrđivanjem i naplatom poreza i doprinosa.

'To je jedna od mjera kako bi drugačijom organizacijom uprave mogli učiniti određene uštede', rekao je Linić. Smatra i da će taj model porezne uprave biti mnogo efikasniji nego do sada. Istaknuo je da je svrha reorganizacije porezne uprave isključivo funkcionalna, kako bi njezino funkcioniranje bilo ujednačeno i što bliže poreznim obveznicima.

Zastupnici HDZ-a upozoravali su kako se tu ne radi o uštedama već o političkoj zaštiti ravnatelja poreznih uprava i kadroviranju vladajućih. Ne radi se tu ni o kakvim uštedama, već je to jedan od koraka u smjeru ukidanja županija, kazao je Frano Matušić (HDZ), koji smatra i da se tim prijedlogom politički zaštićuju ravnatelji poreznih uprava, kojih se ne bi moglo smjeniti. Goran Marić (HDZ) upozorio je i da će se teško napraviti inventura porezne politike, jer su 20 godina isti ljudi na istim pozicijama.

'Nemojte o politikantstvu i kadroviranju. Nemojte, jer ću ja onda vaditi podatke o politikantstvu i kadroviranju HDZ-a', kazao je Linić. Osvrćući se na loša kadroviranja, Nansi Tireli (HL) upozorila je da je u Rijeci u kolovozu bilo više od 200 milijuna nenaplaćenih poreznih davanja koja su otišli u zastaru, zbog čega nitko neće odgovarati.

Navodeći kako je bilo kadrovskih propusta, ministar Linić rekao je kako nije slučajno da je u zastaru otišlo pet milijardi kuna potraživanja na osnovu prometa nekretnina. 'To je namjerno', kazao je. Istaknuo je i da je zbog takvih propusta devet čelnika poreznih ispostava razriješeno dužnosti. Zbog propusta u Rijeci razriješen je i rukovoditelj te porezne ispostave.

Prijedlog zakona tijekom rasprave podržali su klubovi SDP-a i HNS-a, a IDS je predložio amandman da područni ured porezne uprave ostane u Pazinu.