SPREMNI NA BORBU

Liječnički sindikat: Nećemo vratiti 420 milijuna kuna!

20.06.2013 u 18:34

Bionic
Reading

Hrvatski liječnički sindikat spreman je iskoristiti sva pravna i sindikalna sredstva kako bi obranio prava iz Kolektivnog ugovora koji je presudom zagrebačkog Županijskog suda proglašen ništetnim, najavio je danas predsjednik sindikata Ivica Babić

'Nezadovoljni smo presudom i iskoristit ćemo sva pravna sredstva koja su nam na raspolaganju, od Vrhovnog i Ustavnog suda Hrvatske do Europskog suda u Strasbourgu', izjavio je Babić Hini.

Sindikat liječnika također je spreman na industrijske akcije, uključujući i štrajk, kako bi se izborio za normalno plaćanje dežurstava i pripravnosti.

'Ne pristajemo na smanjivanje prava s osnova prekovremenog rada - svima u Hrvatskoj osim liječnicima normalno se plaćaju prekovremeni i noćni rad, pa isto treba vrijediti i za nas', poručio je Babić

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je danas da se nakon presude izrađuju 'svi mogući scenariji', a kao jedan od mogućih scenarija spomenuo je da bi oni kojima su bili isplaćivani nezakoniti dodaci taj novac morati vratiti. No, Babić kaže da to ne dolazi u obzir, jer Zakon o radu jasno kaže da nema nikakvog vraćanja novca.

Nije točan ni podatak kojim se barata u javnosti da je ove godine za dežurstva i pripravnost isplaćeno 420 milijuna kuna, kaže Babić i tvrdi da 'u neto iznosu nije isplaćeno niti 100 milijuna kuna'.

Kroz cijelu godinu za dodatke za dežurstva i pripravnost osoblje koje dežura u bolnicama trebalo je primiti ukupno 230 milijuna kuna, rekao je Babić dodavši kako je brojka od 840 milijuna kuna na godišnjoj razini 'daleko pretjerana'.

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je prvostupanjsku presudu Općinskog suda i proglasio ništetnim Kolektivni ugovor koji je 27. listopada prošle godine potpisao bivši ministar Darko Milinović, u vrijeme tzv. tehničke Vlade. Sudsku tužbu podignuo je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske zbog sumnje da kolektivni pregovori s odlazećim ministrom nisu bili vođeni u dobroj vjeri.