PA JE L' ZNATE DA DOLAZI BOŽIĆ?

'Liječnici su nas nazivali i tražili bonove'

13.11.2012 u 09:07

Bionic
Reading

Liječnici su nas sami nazivali i tražili bonove – svjedoči bivša zaposlenica tvrtke iz Ludbrega. Farmal ima 119 različitih oblika lijekova na listi HZZO-a, a kao posljedica afere moglo bi se dogoditi to da ispadnu s liste

'Bili smo pod strašnim pritiskom uprave Farmala kojoj je jedini cilj bilo dizanje prodaje lijekova. Kao mito za liječnike dobivali smo bonove. Radilo se o bonovima za razne trgovačke lance. Dijelili su nam ih svaki mjesec u kovertama u sjedištu Farmala u Ludbregu. Mi smo ih davali liječnicima ovisno o visini narudžbe. Uglavnom smo dobivali bonove u protuvrijednosti 20.000 kuna da ih raspodijelimo liječnicima koji su uzimali naše lijekove', ispričala je Novom listu jedna djelatnica Farmala.

Istaknula je da takvo darivanje nakon nekog vremena više nije bilo dozvoljeno. Liječnici su ih, navela je, zbog toga čak i nazivali i tražili dodatne bonove.

'Sjećam se slučaja uoči jednog blagdana kada me lokalna liječnica zvala i tražila još bonova. Objašnjavala mi je povišenim glasom da je računala na taj bon i da se potrudim nabaviti joj ga, jer će me u protivnom prijaviti upravi ili inspekciji. Ponudila sam joj bonove trgovine odjećom koji su mi preostali, no nije ih željela', ispričala je.

Kazala je da su ih doktori doslovno terorizirali. ''Pa je l' znate vi da dolazi Božić?', znali su pitati i tražiti bonove', opisuje za Novi list ta djelatnica koja je u međuvremenu napustila tvrtku iz Ludbrega ne mogavši podnijeti pritisak pod kojim je prodavala lijekove.

USKOK je jučer potvrdio da je u suradnji s PNUSKOK-om i više policijskih uprava započeo kriminalističko istraživanje u operativnoj akciji Hipokrat nad 26 zaposlenika farmaceutske kuće, jednim trgovačkim društvom, 49 liječnika i jednom ljekarnicom. Tereti ih se zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela, primanje i davanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio je da je u velikoj USKOK-ovoj antikorupcijskoj akciji pod istragom čak 350 liječnika opće prakse i najavio da se pored jučer privedenih čelnika ludbreške farmaceutske tvrtke Farmal u idućim danima mogu očekivati brojna uhićenja diljem Hrvatske.