ISTARSKI MODEL HITNE POMOĆI

Liječnici i medicinske sestre Istranima danonoćno na raspolaganju

bOLNICA pULA hITNA POMOĆ

bOLNICA pULA hITNA POMOĆ

Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic/Vecernji list

Predstavnici Istarske županije, Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije potpisali su sporazum o međusobnoj suradnji u svim situacijama životne ugroženosti građana Istre, što uključuje zajedničko korištenje liječnika, stručnog i tehničkog osoblja te cjelokupne opreme Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu

Riječ je o novom, Istarskom modelu hitne medicine, koji sadrži dio reformi predviđenih od Ministarstvo zdravstva, ali i nove elemente. Naime, kako je istaknuo župan Jakovčić, model se temelji na solidarnosti Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu pa će tako na raspolaganju biti isti broj liječnika, ali će u pripravnosti biti još šest, zaposlit će se 15 medicinskih sestara i 12 vozača.

Dodatni troškovi procjenjuju se na 1,5 do dva milijuna kuna, a solidarno će se raspodijeliti između Istarske županije te istarskih gradova i općina, no očekuje se da će u financiranju sudjelovati dijelom i resorno Ministarstvo. Reforma je Istri donijela devet milijuna kuna godišnje više nego prije, kao i sedam novih opremljenih vozila, ali je unatoč tome u Istri standard zapravo bio snižen.

Prema riječima ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu IŽ-a Ksenije Družetić-Božić, sve ispostave u Istri danonoćno će imati otvorena vrata te liječnika na raspolaganju, što znači da će medicinske sestre, ako je tim T1 s liječnikom, medicinskom sestrom i vozačem na terenu, a pojavi se potreba za još jednom intervencijom, odmah pozvati drugog liječnika koji će biti u pripravnosti.

'Sporazum stupa na snagu odmah i poslat ćemo ga Ministarstvu zdravstva na znanje, ali ne i na suglasnost, iako bismo to po pravilima trebali. Naime, želimo provesti u djelo dogovoreno', kazao je župan Jakovčić istaknuvši da istarski model građanima nudi sigurnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi