svijet je nije volio

'Licemjerka starog kova, destruktivna': Mnogi su skeptični prema budućoj britanskoj premijerki Liz Truss, evo čime im se zamjerila

23.08.2022 u 22:00

Bionic
Reading

Širom svijeta vlade se polako suočavaju s realnošću: Liz Truss uskoro će postati nova britanska premijerka. Strani diplomati sa sjedištem u Londonu trude se što prije izvijestiti svoje vlade o favoritkinji na izborima za novo vodstvo konzervativaca, a nove ankete pokazuju da je Truss, ako se ne dogodi neka katastrofa, na putu da preuzme Downing Street 10. No malo je onih svjetskih sila kojima se sviđa ono što znaju o budućoj prvoj ženi Britanije

Politico je u više od desetak razgovora s višim diplomatima i insajderima iz centara moći diljem svijeta dobio dojam da Liz Truss nije baš popularna na globalnoj sceni. Očekuje je duboki skepticizam u većem dijelu zapadne Europe, kao i u Bidenovoj Bijeloj kući. Postoje i pitanja o odnosima s novom australskom vladom, a u Moskvi i Pekingu je - preziru. S druge je strane Truss vrlo popularna u istočnoeuropskim državama koje graniče s Rusijom i dijelovima Indo-Pacifika. Dakle nije sve baš loše.

Pristaše Truss kažu da je njezin očekivani izlazak na svjetsku pozornicu jednostavno loš tajming jer su potencijalni saveznici konzervativaca u SAD-u, Njemačkoj i Australiji zbačeni na nacionalnim izborima u posljednje dvije godine.

Ali njezini odnosi sa zemljama EU-a nedvojbeno su narušeni gorkom svađom oko toga kako trgovati preko Irskog mora nakon Brexita, a da istovremeno budu zadovoljni i sjevernoirski unionisti i republikanci. U Bruxellesu i drugim glavnim gradovima zapada EU-a nadaju se da će se britanska ministrica vanjskih poslova dokazati kao prijateljski sugovornik nestao prošlog proljeća. Tada je, naime, predstavila kontroverzni zakon kojim se britanskim ministrima omogućava da isključe dijelove protokola o Sjevernoj Irskoj, ključnog elementa Sporazuma o povlačenju iz Brexita, što je dovelo do optužbi da se Britanija sprema prekršiti međunarodno pravo.

Vodila kampanju protiv Brexita, a onda navijala za njega

'Nemamo dobar dojam, a koji nije temeljen na njezinim namjerama, nego na njezinim djelima. Novi lider uvijek je nova prilika za resetiranje, ali morat ćemo vidjeti hoće li poduzeti korake prema ponovnoj izgradnji povjerenja, što je vrlo potrebno', rekao je diplomat iz velike zemlje EU-a.

Diplomat iz Bruxellesa dao joj je još goru ocjenu. 'Liz Truss činila bi nam se stvarno, stvarno lošim izborom sa stajališta EU-a. Ono što je pokazala otkako je preuzela dužnost ministrice vanjskih poslova i kako je preuzela pregovore o Brexitu bilo je vrlo negativno', kazao je taj diplomat.

Dobre riječi za Truss nemaju ni u Irskoj. 'Opeklo nas je šest godina konzervativnih premijera. Slabo vjerujem u to da će sljedeći biti išta bolji', rekao je Neale Richmond, glasnogovornik za europska pitanja Fine Gaela, stranke koja je najviše proeuropski orijentirana od svih u irskoj koalicijskoj vladi. Dablinske novine Irish Times opisale su Truss kao 'neučinkovitu ministricu vanjskih poslova koja je vodila kampanju protiv Brexita, a zatim navijala za njega'.

Zbog protokola o Sjevernoj Irskoj Truss se zamjerila i SAD-u. Više moćnika iz redova demokrata, uključujući američkog predsjednika Joe Bidena i predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi, govorilo je o bojazni da će politika Brexita uništiti teško stečeni mir u Irskoj. Žele da se pod svaku cijenu očuva Sporazum na Veliki petak, a da Bruxelles i London prestanu gubiti energiju na sukobe koji se mogu izbjeći. Pelosi je u svibnju namjere da se preradi protokol označila kao 'duboko zabrinjavajuće'.

Djeluje kao 'dogovarač i pouzdan partner'

Neki se političari i dalje nadaju da bi razgovori s EU-om zapravo mogli biti lakši ako Truss postane premijerka - jednostavno zato što ona nije Boris Johnson i djeluje više kao 'dogovarač i pouzdan partner', rekao je Bernd Lange, njemački član Europskog parlamenta.

No čak i da Truss želi resetiranje odnosa s EU-om, drugi sumnjaju da bi to dopustili njezini kolege konzervativni zastupnici. 'Veliko je pitanje koliko će ona udovoljiti zagovornicima Brexita u stranci', rekao je veleposlanik jedne od nordijskih zemalja u Londonu.

  • +12
Liz Truss Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Iz Australije s ljubavlju

Mnogi diplomati i dužnosnici voljeli bi da Truss njeguje odnose s europskim prijestolnicama kao što gaji ljubav prema australskoj Canberri. Sigurnosna suradnja Ujedinjenog Kraljevstva s Australijom intenzivirala se od Brexita kroz savez Five Eyes i obrambeno partnerstvo AUKUS, a Truss je također tražila odobrenje Canberre za pristupanje Britanije trgovačkom klubu 11 pacifičkih država, poznatom kao Sveobuhvatni i progresivni sporazum za transpacifičko partnerstvo (CPTPP). Njezini redoviti govori pred think-tankovima sa sjedištem u Australiji zapaženi su na obje strane svijeta.

Tijekom svog mandata britanske tajnice za međunarodnu trgovinu, Truss je postavila bivšeg australskog premijera Tonyja Abbotta u britanski Odbor za trgovinu. On ju je zauzvrat prošlog tjedna nazvao 'dostojnom nasljednicom' Johnsona. Sada se Truss nada ostvariti dobre odnose i s novim australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom, a on zasad nije iznio svoje mišljenje o budućoj britanskoj premijerki.

Staromodni imperijalizam

Kada je u pitanju Kina, Truss nije krila da nema dobro mišljenje o toj državi. Svog je protivnika na izborima za novo konzervativno vodstvo Rishija Sunaka napadala zbog spremnosti da razgovara s Pekingom, a išla je tako daleko da je predložila da Velika Britanija treba naoružati Tajvan protiv Kine.

Kao šefica diplomacije obećala je ažurirati integrirani pregled sigurnosti, obrane i vanjske politike Ujedinjenog Kraljevstva za 2021., s obnovljenim fokusom na Kinu i Rusiju, te izgraditi jače gospodarske i trgovinske veze sa zemljama Commonwealtha kako bi se suprotstavili 'rastućem zloćudnom utjecaju' Pekinga.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije ni pokušalo sakriti što misli o njezinim primjedbama. 'Ovo u potpunosti razotkriva licemjerna lica britanskog imperijalizma stare škole', rekao je glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin. 'Zamislite da je Škotska u dosluhu sa stranim silama kako bi se odcijepila od Velike Britanije. Bi li London ostao miran na to?'

'Čini se da je SAD kolonizirao Ujedinjeno Kraljevstvo', rekao je za Global Times Wang Yiwei, akademik za međunarodne odnose na Sveučilištu Renmin u Pekingu.

'Krvoločna i krajnje destruktivna'

Odnosi s Rusijom, posebice nakon velike podrške vlade Borisa Johnsona Ukrajini, gotovo su nepostojeći. Truss je pritom također kao šefica diplomacije u Johnsonovoj vladi zauzela oštar stav, a zbog toga bila je meta napada ruskih dužnosnika. Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, opisala ju je kao 'krvoločnu i krajnje destruktivnu'.

Igor Pšeničnikov, stručnjak u Ruskom institutu za strateška istraživanja u Moskvi, nazvao je Truss 'rusofobom', prozvavši je da 'isključivo polazi od razumijevanja da Rusija mora biti uništena'.

No zbog nepokolebljive potpore Ukrajini Truss je dobila pohvale u Kijevu, drugdje u istočnoj Europi i na Baltiku, gdje je zabrinutost zbog sovjetske invazije i dalje u fokusu. Ondje su diplomati uvjereni da će ona nastaviti politiku bliske obrambene suradnje koju je vodio Johnson.

Mreža slobode

Fokus Truss na Indo-Pacifik tijekom njezina mandata šefice diplomacije pridobio joj je prijatelje i u tom dijelu svijeta. Prkosila je skepticima sklapanjem prvog sporazuma o slobodnoj trgovini nakon Brexita s Japanom, čemu je dala prioritet u svojim ministarskim angažmanima.

Dapače, glavni vanjskopolitički cilj Truss bio je stvaranje onoga što ona naziva 'mrežom slobode', sastavljenom od 'nacija koje vole slobodu' te koje grade sigurnosne, energetske i trgovinske veze kojima nastoje prekinuti stratešku ovisnost o Kini i Rusiji. No ta njezina ideja nije posvuda bila dobrodošla. Takva politika dobila je pohvale u slučaju Japana i Australije kao prirodnih partnera Velike Britanije, no postavilo se pitanje što je s državama poput Pakistana, Indije i Malezije, u kojima je velik britanski, ali i kineski utjecaj.