BARACK OBAMA

'Libijski režim se slama i tiranin mora otići'

22.08.2011 u 09:21

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u noći na ponedjeljak da se libijski režim počeo urušavati i da pukovnik Moamer Gadafi gubi kontrolu nad prijestolnicom Tripolijem te poručio da libijski tiranin mora otići kako bi se spriječilo krvoproliće

Obama je ujedno pozvao libijske pobunjenike koji su u nedjelju ušli u Tripoli da poštuju prava stanovništva, sačuvaju državne institucije i krenu prema demokraciji.

'Ove je noći pokret protiv Gadafijeva režima dosegao kulminaciju. Tripoli se oslobađa tiranina', poručio je Obama s odmora u ljetovalilštu Martha's Vineyard.

'Gadafijev režim pokazuje znakove urušavanja. Libijski narod pokazuje da je opća težnja dostojanstvu i slobodi jača od željezne ruke diktatora', dodaje on.

Najsigurniji način da se izbjegne prolijevanje krvi je jednostavan, tvrdi američki predsjednik: 'Moamer Gadafi i njegov režim moraju priznati da je vladavini došao kraj.'

'Gadafi mora shvatiti realnost koja se sastoji u tome da on više ne kontrolira Libiju. Mora odustati od vlasti jednom zauvijek', naglasio je Obama.