EUROPA TREBA INFORMACIJE

Libijski pobunjenici sastat će se s Ashton i Juppeom

08.03.2011 u 19:29

Bionic
Reading

Predstavnici libijske oporbe sastat će se u Strasbourgu s visokom povjerenicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton prije nego se obrate Europskom parlamentu, objavili su u utorak dužnosnici EU-a

Mahmud Džebril, vođa kriznog povjerenstva Nacionalnog libijskog vijeća i Ali Esavi, ministar vanjskih poslova Vijeća, također bi se trebali susresti i s francuskim ministrom vanjskih poslova Alainom Juppeom.

Esavi je bio libijski veleposlanik u Indiji, ali je odstupio s dužnosti kada je Gadafi pokrenuo napade na prosvjednike. Libijske oporbenjake stigli su u Strasbourg na poziv Liberala, velike političke skupine u Europskom parlamentu, kako bi sudjelovali u raspravi posvećenoj Libiji.

Džebril i Esavi održat će privatni sastanak s Ashton u utorak navečer, rekao je njezin glasnogovornik. Naglasio je kako sastanak ne znači da Ashton odobrava oporbeno vijeće, iako je EU javno pozvala Gadafija da odstupi s vlasti.

"Oni su u Strasbourgu, zatražili su sastanak i (Ashton) se raduje susretu s njima u okviru njezina nastojanja da prikupi što više informacija i činjenica", rekao je glasnogovornik.

Dodao je da je rano reći s kakvim mandaton dolaze dvojica libijskih političara, ali je istaknuo da je riječ o "dvojici vodećih osoba" oporbenog vijeća.

Glasnogovornik liberala najavio je da će Džebril i Esavi otići u Bruxelles gdje će se sastati s nekim ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a na marginama kriznog sastanka o Libiji u četvrtak.