ZAGREB U MANJINI

Letica o posljedicama hrvatskog glasanja u UN-u na sigurnost i vanjsku politiku

29.10.2023 u 21:01

Bionic
Reading

O ugroženoj hrvatskoj sigurnosti novinarka RTL-a Danas Ana Mlinarić razgovarala je s Antom Leticom, bivšim načelnikom Uprave za operacije Sigurnosno-obavještajne agencije

Na pitanje je li Hrvatska zbog stava u UN-u kompromitirala nacionalnu sigurnost, Letica kaže da on ne bi rekao da je Hrvatska kompromitirala nacionalnu sigurnost.

'Može doći do određenih poteškoća u vanjsko-političkim odnosima između Hrvatske i zemalja koje možda neće dobro gledati na tu odluku. Što se tiče same ugroze RH, nije ni manja ni veća nego što je bila. Ona ne ovisi samo o Hrvatskoj već o brojnim faktorima, najviše o razvoju situacije na Bliskom istoku i ratu između Hamasa i Izraela', odgovorio je Letica za RTL Danas.

Upitan koliko su jake terorističke ćelije u zemljama u okruženju - spominje se Zapadni Balkan, spominjala se Austrija… - kaže da na području Zapadnog Balkana, ali Europe i šire postoje pojedinci koji su spremni izvršiti terorističku akciju.

'Oni su simpatizeri, članovi raznih terorističkih organizacija s područja Bliskog i Srednjeg istoka i njihovi filijali u Europi. Oni imaju vezu između sebe, vezu s centralama na području Bliskog i Srednjeg istoka. Opasni su i u prvom redu predstavljaju opasnost za zemlju u kojoj se nalaze, ali i šire. Zato je potrebna sveobuhvatni, racionalni, profesionalni i učinkoviti nastup sigurnosno obavještajnih službi koji su najbolja preventiva u sprječavanja terorističkih akcija', rekao je Letica.

  • +5
Teroristički napad u Ankari Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Shvaća li to Europa pa i Hrvatska ozbiljno?

'Mislim da da. Hrvatska to shvaća vrlo ozbiljno i zasigurno da je hrvatska obavještajna zajednica na visokom stupnju uzbune da bi spriječila bilo kakvu ugrozu RH i njezinih interesa'.