SKANDAL LABURISTA

Lesar o homofobnom Mrazu: To je izraz mržnje!

23.05.2012 u 13:00

Bionic
Reading

O sankcijama članu laburista Ivici Mrazu zbog homofobnog posta na Facebooku, koji jest izraz mržnje i uvrede, odlučit će Sud časti, poručio je šef laburista Dragutin Lesar

Ivica Mraz, član izvršnog odbora bjelovarskog ogranka Hrvatskih laburista - stranke rada, na svom profilu na Facebooku bio je stavio homofobni status u kojem se obrušio na LGBT aktiviste i ministra branitelja Predraga Matića, što je nakon novinarskih poziva osudio i stranački šef Dragutin Lesar, objavivši na svojem profilu na Facebooku opširan odgovor u kojem napominje da nikako nije riječ o stranačkom stavu te da je 'Mrazov post izraz mržnje i uvrede koji se sankcionira odlukama Suda časti, a ne njegovom kao predsjednika stranke'.

'Kao predsjednik stranke, ne pratim profile na Facebooku naših članova, pa tako ni profil navedenog člana Ivana Mraza, koji je napisao homofobnu rečenicu na svom profilu. Informaciju o tome sam saznao tek jučer kasno navečer i zatražio izvješće o tome', piše Lesar. Ističe i da je predsjednik županijske podružnice stranke i saborski zastupnik Zlatko Tušak kazao da 'to sigurno nije stav stranke s obzirom da ona osuđuje svaku diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, pa tako i po spolnoj, a ukoliko je Mraz stvarno dao homofobnu izjavu, onda se radi o njegovom privatnom stavu koji ne odražava stav Hrvatskih laburista'.


'Poštovanje ili sankcioniranje povrede Etičkog kodeksa nije u nadležnosti predsjednika stranke, nego Suda časti. S time je trebao biti ili morao biti upoznat i bivši član naše stranke koji je medije o svemu i obavijestio, a istovremeno nije obavijestio mene kao predsjednika stranke, niti podnio prijavu Sudu časti', kaže Lesar i dodaje: 'Siguran sam da će odgovarajuća stranačka tijela koja su za to ovlaštena, za početak izvršni odbor ogranka Bjelovar, koji je sazvao izvanrednu sjednicu u četvrtak, donijeti odgovarajuće mjere u skladu sa stranačkim Etičkim kodeksom i prijaviti g. Mraza Sudu časti. Sud časti je taj koji će ocijeniti je li gospodin Ivan Mraz prekršio pravila ponašanja i sukladno tome donijeti odgovarajuće mjere.'

'Kao predsjednik stranke Hrvatskih laburista osuđujem svaku diskriminaciju po bilo kojoj osnovi i vjerujem da će Sud časti sukladno svojim ovlastima postupiti po našem Etičkom kodeksu', zaključuje Lesar.