SVEČANA SJEDNICA SABORA

Leko: Referendumi su nam u zadnje vrijeme u modi!

08.10.2014 u 17:17

  • +6

Zagreb - svečana sjednica Hrvatskoga sabora povodom Dana neovisnosti

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Bionic
Reading

Uz intoniranje državne himne Lijepa naša i minutom šutnje za preminule hrvatske branitelje te govorom svoga predsjednika Josipa Leke, Hrvatski sabor danas je svečanom sjednicom obilježio Dan neovisnosti, 8. listopada

Državni je to blagdan kojim se Hrvatska sjeća 8. listopada 1991., kada je Sabor jednoglasno odlučio o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

Hrvatska država je tom odlukom prije 23 godine odrekla legitimitet i legalitet svim tijelima bivše jugoslavenske države te utvrdila kako ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime SFRJ.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je danas, u povodu Dana neovisnosti, kako je Hrvatska u protekle 23 godine na političkom planu postigla mnogo, ali i upozorio da je očuvanje i nadogradnja dostignutih demokratskih standarda trajan proces, u kome se ne smijemo umoriti.

'Ljubav prema domovini i odgovornost za domovinu ne iskazuje se samo u ratnim situacijama. Hrvatska je u ove 23 godine puno učinila i postigla na političkom planu, ali očuvanje dostignutih demokratskih standarda, kao i njihova daljnja nadogradnja je trajan proces. Tu se ne smijemo umoriti', poručio je Leko u govoru na svečanoj sjednici Sabora.

Podsjetio je da je odluku kojom je Hrvatska rekla završno "ne" ostanku u tadašnjoj SFRJ Sabor prije 23 godine donio uz plebiscitarnu podršku građana iskazanu na referendumu. Ta je podrška, kaže, još više došla do izražaja u Domovinskom ratu.

'Legitimna obrana vlastite zemlje od velikosrpskih agresorskih napada te oslobođenje okupiranih teritorija ni u jednom trenutku nisu bili dovedeni u pitanje', rekao je Leko, posebno zahvaljujući hrvatskim braniteljima. Naglasio je da je slobodna, neovisna i europska Hrvatska izgrađena u skladu s najvišim demokratskim standardima.

'Država koja svojim stanovnicima pruža mogućnosti za školovanje, rad i život u slobodi, je ostvarenje i nadanje svih sudionika u obrani Republike Hrvatske. Kada bi se o tome danas proveo referendum – a referendumi su nam u zadnje vrijeme nekako u modi – nemam ni najmanjih sumnji da bi se velika većina građana Hrvatske izjasnila upravo za ovakvu europsku budućnost svoje domovine', ocijenio je predsjednik Sabora.

Podsjetio je da je ulaskom u EU i Sabor dobio novu odgovornost te ocijenio da ima još prostora za poboljšanje rada Sabora, posebno u suradnji s Vladom u europskim poslovima.

Slab odaziv na europske izbore protumačio je kao nezadovoljstvo i razočaranost Europskom unijom, ali politikom općenito, zbog dugotrajne gospodarske krize.

Upozorio je da se s ulaskom u EU povećala i politička odgovornost Hrvatske na međunarodno planu. 'Mi ne možemo i ne želimo zatvarati oči na događaje u Ukrajini, a kao mediteranskoj zemlji, u cilju nam je tješnja suradnja s ostalim mediteranskim zemljama, uključivši zemlje na sjeveru afričkog kontinenta', rekao je Leko, ističući da je Hrvatskoj u interesu mir i stabilnost u tim zemljama.