APEL ZASTUPNICIMA

'Legalizacija ilegalnih objekata je devastacija hrvatskih prirodnih resursa’

Bespravna gradnja na Kornatima (14)

Bespravna gradnja na Kornatima (14)

Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Udruge Zelena Istra, Pravo na grad, Srđ je naš te Zelena akcija pozivaju saborske zastupnike da glasaju protiv usvajanja Konačnog prijedloga zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama jer on ide korak dalje u legalizaciji devastacije najvrednijih hrvatskih prostora u odnosu na važeći Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, a kojem su se već bili usprotivili prije godinu dana. Također, traže od Kluba zastupnika SDP-a da budu dosljedni svojim ranijim stavovima te odbace novi prijedlog

Kako navode u zajedničkom priopćenju, Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama prije godinu dana predložila je Vlada RH na čelu s HDZ-om, a Hrvatski sabor ga je usvojio 15. srpnja 2011. godine. 'Tada smo bili protiv Zakona jer je bez precizne ocjene stanja u prostoru i tipizacije različitih oblika gradnje, uveo mogućnost legalizacije svih tih različitih oblika ilegalne gradnje, pa i onih zgrada koje se nalaze izvan građevinskih područja određenih prostornim planovima.


Malobrojni izuzeci od mogućnosti legalizacije su uključivali slučajeve kada se ilegalna zgrada nalazi u zaštićenom obalnom pojasu, zaštitnoj šumi ili poljoprivrednom osobito vrijednom obradivom zemljištu, a ovim izmjenama, koje je predložila Vlada RH na čelu s SDP-om, i ti izuzeci se ukidaju', navode ove četiri udruge, ističući da bi se time legalizirala trajna građevinska devastacija najvrednijih hrvatskih prirodnih resursa kao što su najkvalitetnije poljoprivredno zemljište, šume te obalni pojas uz Jadransko more, što uključuje i sve otoke.

'Od ovakvih izmjena će štetu snositi svi hrvatski građani budući da se radi o zajedničkim resursima koji su ključni za razvoj ove zemlje, a najveću korist će imati krupni bespravni graditelji koji će ostvariti ekstra profit. Podsjećamo da je za vrijeme usvajanja Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama klub SDP-a (u ime kluba je govorio zastupnik Denona) u saborskoj raspravi kritizirao Zakon jer nije učinjena detaljna ocjena stanja te da bi se trebalo dozvoliti samo legalizaciju zgrada koje su u skladu s prostornim planovima i koje su namijenjene za stalno stanovanje. Detaljna evidencija nezakonito izgrađenih zgrada nije još uvijek izrađena, a izmjene Zakona ne da smanjuju, već povećavaju broj nezakonito izgrađenih zgrada koje će se moći legalizirati', upozoravaju zastupnike pred kojima bi se danas na glasanju trebao naći novi prijedlog Zakona.

'Tražimo od kluba zastupnika SDP-a i ostalih klubova da budu dosljedni svojim stavovima od prije godinu dana i da odbace ovaj novi Prijedlog zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Problem bespravne gradnje predstavlja ozbiljan i kompleksan problem te ga se ne može riješiti preko noći Zakonom koji bi faktički izjednačio sve tipove bespravne gradnje. Neprihvatljivo je da se usvoji ovakav zakon koji potkopava vladavinu prava u Republici Hrvatskoj bez jasne ocjene stanja koja bi precizno evidentirala za početak koliko bespravno izgrađenih objekata u Hrvatskoj uopće ima, umjesto oslanjanja na paušalne procjene koje variraju od 150.000 do 300.000 nelegalno izgrađenih objekata.

Isto tako, neophodno je tipizirati sve oblike bespravne gradnje te zatim precizno kvantificirati koliko primjerice ima bespravno izgrađenih projekata koji su namjenom, veličinom i smještajem u skladu s prostornim planom, koliko ima previsokih objekata, koliko ima preširokih objekata, a koliko je objekata izgrađeno izvan građevinskog područja, i to gdje izvan građevinskih područja budući da to nisu ravnopravni oblici bespravne gradnje i ne može se s njima postupati na isti način. Tek nakon detaljne ocjene stanja treba krenuti u široku javnu raspravu o tome kako riješiti pojedine tipove bespravne gradnje, pa tek zatim krenuti u zakonska rješenja koja bi precizno definirala stupnjevana postupanja za stupnjevane oblike bespravne gradnje.

Umjesto toga, Vlada ide obrnuto - prvo predlaže usvajanje zakona koji omogućuje legalizaciju svih nezakonito izgrađenih zgrada, a nakon stupanja na snagu će se evidentirati koliko i kakvih bespravno izgrađenih objekata uopće ima', zaključuju navedene zelene udruge, priopćivši da u cijelosti odbacuju taj prijedlog Zakona.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi