PROBLEMI NA SVAKOM KORAKU

Ledeni pokrov katapultirao cijene hrane

10.02.2012 u 12:44

Bionic
Reading

Iznimno oštri zimski uvjeti u Europi, s rekordno niskim temperaturama i visokim snježnim nanosima, rezultirali su rastom cijena hrane i problemima za proizvođače, javlja Euronews

Europske cijene žita ovog su tjedna dosegle osmomjesečni rekord uslijed povećane zabrinutosti zbog šteta koje će led nanijeti usjevima.

Francuski poljoprivrednici morali su pojačati grijanje u plastenicima.

'Prošlog tjedna temperatura je bila minus 14 stupnjeva Celzija, osobito u jutarnjim satima. Od ponedjeljka temperature su ispod ništice tijekom cijelog dana', rekao je voćar Guillaume Seguin.

Otežana je i berba plodova koji uspijevaju preživjeti takve uvjete.

Na jugu Europe, u krajevima koji nisu navikli na ovakve temperature, zbog prometnica okovanih snijegom i ledom traju problemi u transportu uroda.

Smrzavanje plovnih puteva, a ponegdje i cijelih rijeka poput Dunava, poremetilo je riječni promet i transport kontinentalnim područjima.

Talijanski poljoprivredni savez zahtijeva od vlade da proglasi izvanredno stanje, upozoravajući da su već izgubljeni deseci tisuća životinja, a dva milijuna krava i svinja moglo bi uginuti zbog nestašice hrane i vode.

UN-ova agencija za hranu u četvrtak je ustvrdila da su svjetske cijene hrane u siječnju porasle prvi put u šest mjeseci jer je strah od nepovoljnih vremenskih prilika podupro rast cijena žitarica i ulja.

U prvom ovogodišnjem mjesecu cijene hrane porasle su gotovo dva posto u odnosu na prethodni mjesec, pri čemu su najviše poskupjela biljna ulja, tri posto, i žitarice, 2,3 posto.

Abdolreza Abbassian, viši ekonomist u UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO), ističe da postoji mogućnost da cijene porastu i u veljači. Rast cijena hrane, dodao je, mogle bi potaknuti visoke cijene energenata, nepovoljni valutni tečajevi i snažna tržišta dionica.

Vremenske prilike u vodećim zemljama proizvođačima i dalje su ključni čimbenik za rast cijena, što unosi još veću nesigurnost u prognoze, rekao je Abbassian.