SINIDKATI NAJAVLJUJU ŠTRAJK

'Lažu da će prosvjetarima rasti plaće! Trebaju nam izbori'

01.03.2013 u 20:18

Bionic
Reading

'Trebaju nam prijevremeni izbori, lažu kada kažu da će se prosvjetarima povećati plaća, ugušili su socijalni dijalog', dio je to oštre retorike upućene vlasti sa Sabora Matice hrvatskih sindikata održanog u povodu 20 godina postojanja. Najavili su i val štrajkova.

Učitelji, znanstvenici, medicinske sestre, odgajatelji - njih 60 tisuća udruženo je u Maticu hrvatskih sindikata. Iako je kulturno, na proslavu 20. rođendana ipak nisu pozvali predsjednika države, jer ih nije primio kada su ga molili za pomoć, ali ni premijera, javlja HRT

'Nismo ga pozvali jer je svojim izjavama o izmanipuliranim nastavnicima nakon provedenog referenduma potpuno srušio autoritet demokratskog političara. Pozdrav ministru Jovanoviću kojeg također nismo pozvali. A nismo ga pozvali zato jer ministar ne smije govoriti neistinu, jer će mu narasti nos. Jer je slagao da se nastavnicima sada povećavaju plaće', rekao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, na to je dodao: 'Elementarna matematika za koju nije potrebno završiti nego samo pohađati prvi osnovne jasno pokazuje da nema niti jednog učitelja i nastavnika kome će nakon ove odluke biti povećana plaća'.

Najnovija Vladina odluka o smanjenju plaća za 3 posto nije posljednje smanjenje - tvrde sindikati. I najavljuju val štrajkova. Prvi za travanj - kada dobiju plaće, a sljedeći, radikalan, za kraj svibnja.

'U školstvu to znači nezaključivanje ocjena, neispisivanje svjedodžbi, neupisivanje u srednje škole, neupisivanje na fakultete, neispunjavanje državne mature', kaže Mihalinec.

Te poručuju - pokažite da ste socijaldemokrati, vratite oteto - i socijalni dijalog.