AEROFLOT U HAVANI

Lažna uzbuna na letu zbog Snowdena

12.07.2013 u 10:28

Bionic
Reading

Najtraženiji američki bjegunac Edward Snowden nije doputovao u Havanu letom Aeroflota, priopćila je ruska posada nakon brojnih spekulacija u medijima. Kako navodi Russia Today, kapetan leta AFL 150 rekao je poslije slijetanja u Havanu da Snowden nije bio putnik na tom letu

Do uzbune na društvenim mrežama, a kasnije i u medijima, došlo je nakon što se saznalo da je zrakoplov nakon polijetanja iz Moskve promijenio rutu i nije letio preko Skandinavije, Grenlanda, Kanade i SAD-a, već južnije nad Europom pa do Atlantika.

Spekuliralo se da se Snowden nalazi na tom letu i da ruska posada želi izbjeći prolazak kroz američki zračni prostor i potencijalno prizemljenje.

Kasnije je više medija javilo da je do moguće promjene rute došlo zbog lošeg vremena na Grenlandu.

Novinari su okružili posadu Aeroflota u Havani


Da priča o Snowdenu i dalje ima znatan utjecaj na odnose Washingtona i Pekinga, vidjelo se u četvrtak, kada su se američki i kineski dužnosnici oštro sukobili oko prošlomjesečnih događaja vezanih uz njegov odlazak iz Hong Konga, prenose agencije.

Zamjenik državnog tajnika SAD-a William Burns rekao je da je Amerika razočarana ponašanjem Kine jer je Hong Kong dozvolio da najtraženiji američki bjegunac napusti njegov teritorij.

'Razočarani smo time kako su vlasti u Pekingu i Hong Kongu vodile ovaj slučaj, što podriva naše napore da se izgradi povjerenje neophodno da se pozabavimo ozbiljnim problemima', kazao je Burns.

Washington Post istovremeno piše da u vrhu američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) raste zabrinutost zbog mogućnosti da je Snowden imao pristup dokumentima koji bi mogli otkriti tehničke detalje o tome kako je SAD špijunirao Kinu i druge države.

Američki dužnosnici strahuju da bi objelodanjivanje metoda prikupljanja podataka omogućilo stranim vladama da otkriju svoje vlastite slabosti u zaštiti informacija.