borba protiv korupcije

Latvijski predsjednik imenovao kandidata populističke stranke za premijera

26.11.2018 u 14:56

Bionic
Reading

Predsjednik Latvije imenovao je Aldisa Gobzemsa iz populističke stranke KPV LP za premijera u ponedjeljak te mu je dao rok od dva tjedna da oformi kabinet i osigura potporu parlamenta, nakon što na izborima prošlog mjeseca nije bilo pobjednika

Latvijci, siti korupcije i nestabilne demokracije u toj baltičkoj zemlji koja broji 2 milijuna stanovnika, kaznili su vladajuću koliciju sastavljenu od tri stranke na izborima u listopadu. Po završetku izbora Latvija je imala rascjepkan parlament sastavljen od sedam stranaka.

Gobzems, čija je stranka druga najveća u parlamentu, drugi je kandidat koji je dobio priliku sastaviti vladu nakon što Janis Bordans iz Nove konzervativne stranke ranije ovog mjeseca nije uspio osigurati potporu parlamenta.

'Ono što danas mogu obećati jest da ću dati sve od sebe kako bi Latvijci živjeli u blagostanju i skladu', rekao je Gobzems, pozvavši na reorganizaciju latvijske demokracije.

Gobzems je izjavio kako mu je cilj sastaviti vladu sa strankama desnog centra te iz koalicije izostaviti prorusku stranku Harmoniju, no pri tom nije pojasnio koliko stranaka planira uključiti u koaliciju.

Predsjednik Raimonds Vejonis dao mu je do 10. prosinca da oformi koaliciju.

Korupcija i pranje novca već dugo pogađaju Latviju. Guverner središnje banke čeka suđenje pod optužbom da je primao mito. Jedna od najvećih latvijskih banaka, ABLV, od ove je godine u likvidaciji nakon što su američke vlasti otkrile da je banka prala novac za pojedince iz bivšeg Sovjetskog Saveza.