predstavljanje javnosti

Nova šefica Uskoka otkrila karte: Prvo će posjesti policiju za stol, potom zaposliti forenzičare

21.11.2018 u 13:00

Bionic
Reading

Dva dana nakon što je prisegnula kao ravnateljica Uskoka, Vanja Marušić službeno je predstavljena javnosti. Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, čiji je Marušić bila izbor, pohvalio je njezin dosadašnji rad. Nova ravnateljica Uskoka je pak najavila smjer u kojem će ići njezin mandat na toj funkciji

Svjesna je, kaže, kako je riječ o iznimno odgovornoj i važnoj dužnosti, no dobro joj je poznat način rada s obzirom na to da je pet godina bila zamjenica ravnatelja Uskoka.

Osim fizičkog preseljenja u nove prostore, pred njom je izgledna promjena Zakona o Uskoku. Još ne može definirati pravac u kojem će se to kretati, no kaže kako je potrebno osigurati to da Uskok može raditi na najsloženijim predmetima.

U tom je kontekstu najavila i nova zapošljavanja. 'Prije svega novih kadrova koji nisu pravne struke', kazala je i pojasnila da prije svega misli na stručnjake kojima je uža specijalnost financijska forenzika te informatika.

Usto, odmah na početku mandata tražit će sastanak s čelnicima policije, od kojih, posebice krim-policije, očekuje, kako je rekla, maksimalan angažman.

  • +11
Predstavljena nova ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

>>> Sanaderu očitala nezapamćenu bukvicu, a kolege o njoj govore samo u superlativima: Upoznajte novu šeficu Uskoka

Svjesna je toga da percepcija javnosti o radu Uskoka i kompletnog pravosuđa nije pozitivna, prije svega zbog dugotrajnosti postupaka. No građane svejedno poziva na suradnju i prijavu koruptivnih djela o kojima imaju saznanja.

Tko je Vanja Marušić?

Marušić će nastaviti karijeru u Zagrebu, nakon što je 2015. imenovana šeficom Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci.

  • +6
Vanja Marušić Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Od 2011. do tada radila je u Uskoku u Zagrebu, a Rijeka joj je baza otkako je u tom gradu diplomirala 1997. Stepenicama u Državnom odvjetništvu penjala se postepeno, bila je tako vježbenica u riječkom Županijskom državnom odvjetništvu, a potom je prešla u riječko Općinsko državno odvjetništvo.

Njezinu uskočku karijeru označila je oštra završna riječ u slučaju protiv Ive Sanadera i Zolta Hernadija u slučaju Ina - MOL. 'Ivo Sanader za pišljiv je novac izdao državu. Vitalne nacionalne interese prodao je za deset milijuna eura. Položaj je koristio isključivo za osobne interese, i kao zamjenik ministra vanjskih poslova i kao premijer. Toliki novac mnogima se u Hrvatskoj čini nedostižnim, ali u naftnom biznisu slobodno ga možemo nazvati pišljivim', kazala je tužiteljica Marušić 2012. u svojoj završnoj riječi na suđenju Sanaderu.

Tportal je nedavno razgovarao s odvjetnicima koji su se susretali s Marušić. O njoj imaju samo riječi hvale.

Odvjetnici s kojima smo razgovarali o njoj smatraju da je prava osoba sjela za kormilo Uskoka.

Zagrebački odvjetnik Branko Šerić, koji je zastupao pokojnog Ivana Mravka u predmetu HEP-Dioki, slučaju u kojem je Marušić bila tužiteljica, kaže kako je nova šefica Uskoka 'vrlo seriozna, odlučna, čak i stroga, ali do one mjere koliko to tužitelj mora biti'.

'Nije ono što bismo rekli - drčna i svadljiva. Tako da je moje osobno iskustvo u radu s njom vrlo pozitivno. Mislim da će nastaviti kao i kolegica Laptoš, jer su slične', kaže Šerić za tportal.

Napominje da nisu svi u Državnom odvjetništvu poput nje. 'Ima kolega koji prijeđu mjeru, vode se predrasudama. Onaj kojeg su optužili, taj mora biti kriv i onda siluju dokaze', pojašnjava Šerić.

S njim se slaže riječki odvjetnik Milenko Škrlec. 'Znam je otkada je došla raditi u Državno odvjetništvo u Rijeci prije 15-ak godina. Samozatajna je, korektna. Dužnost s koje dolazi, ona šefice Županijskog državnog odvjetništva, zahtjevna je dužnost, a ona ju je odradila bez ijednog konflikta, sumnje stranaka, Državnog odvjetništva i suda', ocjenjuje Škrlec.

'Za nju nemam izjaviti ništa drugo osim pozitivnog', poručuje.