MEĐUSTOPA OD 13 POSTO

Lalovac najavio smanjenje PDV-a na neke vrste hrane

01.10.2015 u 12:18

Bionic
Reading

Boris Lalovac, ministar financija, nakon današnje sjednice Vlade komentirao je mogućnost smanjenja PDV-a na hranu i prema njegovim riječima postoji mogućnost da se PDV spusti za 10 do 15 proizvoda na međustopu od 13 posto i to za one proizvode koji se u većim količinama proizvode u Hrvatskoj

'Radili smo projekcije na način da stimuliramo domaću proizvodnju, ali tada pokrivate i jedan dio uvoza. Ono o čemu razmišljamo je da se PDV smanji na svježu riba bio da je riječ o riječnoj ili morskoj, a od namirnica na kupus, blitvu, krumpir i dio voća: jagode, mandarine i jabuke. Drugim riječima na sve ono što se proizvodi u Hrvatskoj. Istina na taj način se daje poticaj i za uvoz, ali ciljamo da pomognemo domaćoj proizvodnji. Tu mislimo i na proizvodnju jaja i meda i odnosno sve ono što ne trpi velike transportne troškove iz inozemstva i ono što se proizvodi u Hrvatskoj, odnosno što proizvode mali OPG-ovci. To je ono što je realno. Nažalost PDV se na meso ne može spustiti, to bi bio preveliki udar. Računali smo da se može spustiti PDV na 10 do 15 artikala i to na međustopu od 13 posto', kazao je Lalovac.

Upitan oko ustavnih tužbi koje protiv države zbog konverzije kredita iz švicarskog franka u euro, planiraju dignuti dvije banke; PBZ i RBA, Lalovac je kazao da ga 'baš zanima kakvu će odluku donijeti Ustavni sud s obzirom na to da je odluka u Saboru donesena jednoglasno'.

Donese li Ustavni sud odluku koja bi išla protiv sto posto glasova u Saboru to bi bio presedan. To bi značilo da svi zastupnici u parlamentu ne znaju ustav. Ustavni sud može donijeti odluku kakvu misli da treba donijeti. Idem u ponedjeljak u Bruxelles i očekujem žustru raspravu oko toga. Naši stavovi su jasni – branimo građane. Jasno je da je zaštita potrošača na prvom mjestu i vrlo je jasno da su banke imale u više navrata mogućnost socijalnih kriterija. Maske su pale i nisu napravile ništa. Htjele su se dogovoriti sa sadašnjom opozicijom', zaključio je Lalovac.