PRISEGNUO U SABORU

Lalovac i službeno postao ministar financija!

14.05.2014 u 15:38

Bionic
Reading

Sa 83 glasova za, 16 protiv i 10 suzdržanih, Boris Lalovac dobio je povjerenje za funkciju ministra financija. Netom prije nego što je i službeno imenovan, zastupnici su jednoglasno potvrdili da se u Sabor vraćaju Slavko Linić i Nada Čavlović Smiljanec

'Čestitam! Iskazano povjerenje vas obvezuje. Želim vam uspjeh, i nama s vama, i cijeloj Vladi, nadam se da će biti uspješnije', poručio je Lalovcu nakon davanja prisege predsjednik Sabora Josip Leko.

Lalovcu su podršku kod glasanja dali zastupnici Kukuriku koalicije, suzdržani su bili Laburisti i HDSSB dok su protiv bili zastupnici HDZ-a.

Liniću i Čavlović Smiljanec  potvrđeno aktiviranje mandata

Netom prije potvrde novog ministra, zastupnici su odobrili prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se ponovno aktivira saborski mandat Slavku Liniću i Nadi Čavlović Smiljanec, nakon njihove smjene, odnosno ostavke.

Oni bi se u saborskim klupama trebali pojaviti u sljedeća dva dana.

Podsjetimo, prema saborskom Poslovniku saborski plenum samo glasa o novom ministru, a rasprava o njegovu imenovanju provodi se na matičnom odboru, u ovom slučaju Odboru za financije.

Rasprava na tom radnom tijelu održana je jučer, a na toj sjednici odbora podršku za imenovanje Lalovca zatražio je premijer Zoran Milanović

'Ja sam ga već ranije predložio za zamjenika zbog kompetencije, iskustva, mladosti i poslovnog iskustva. To mogu dodati i danas i uz to dodati i da je dvije i po godine bio zamjenik ministra. Sve to skupa, što se mene tiče, daje dovoljna jamstva da će Lalovac biti itekako dorastao stručno, i što se tiče prekaljenosti radnog karaktera i za sve ono što nas čeka. Imamo proceduru prekomjernog deficita, ali to ne može i ne smije biti glavna točka okupljanja i obrane Republike Hrvatske kada su financije u pitanju, to je nešto kroz što moramo proći kao i mnoge druge europske države. Ono što ostaje pred gospodinom Lalovcem konsolidacija je sustava, uvođenje reda, discipline, kako u poreznu upravu tako u kompletan sustav financija. To zahtijeva puno rada i strpljenja nakon svih godinama u kojima su, pa katkad i uz najbolje namjere činjeni propusti. Kao i za vrijeme ove Vlade, bilo je dobrih stvari, vjerujem većinu, bilo je i propusta, bilo je i previda, stvari koje nismo vidjeti. Sve su to stvari koje gospodin Lalovac, kao ni nitko od nas, možda nema u malom prstu, ali ima u glavi i u plućima. I trebat će mu velika pluća da iznese sve ono što ga čeka', kazao je jučer Milanović.

Lalovac je nakon toga odgovarao na pitanja članova odbora, koje je, među ostalim, zanimalo hoće li se uvoditi novi porezi, kako će Vlada razriješiti proceduru prekomjernog deficita, hoće li se i kako mijenjati Zakon o predstečajnim nagodbama, ali i kako će se pomoći građanima koji su zbog dugova u blokadi.

Odgovarajući na pitanja, Lalovac je dao do znanja da će mu prioritet biti nekretninski biznis, odnosno odmrzavanje nekretnina, a ne uvođenje poreza. Pritom je odaslao jasnu poruku HNB-u i HUB-u da očekuje njihovu pomoć i suradnju. Što se pak tiče izmjena Zakona o predstečajnim nagodbama, Lalovac je najavio da će više ovlasti dobiti sudovi, ali i poručio da u procesu preuzimanja nekretnina očekuje i veći doprinos Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Gotovo svi članovi odbora dali su podršku Lalovcu, no protiv njegova imenovanja glasao je HDZ-ov Ivan Šuker, koji će novog ministra procjenjivati po zakonskim prijedlozima.