TOGONAL U ELEMENTU

'Lakše bi bilo uvesti ovcu u tor pun vukova nego bankara u Otvoreno'

19.01.2015 u 23:06

Bionic
Reading

U emisiji HRT-a Otvoreno posvećenoj rastu švicarskog franka koju je vodio Mislav Togonal gostovali su Denis Smajo, koordinator Udruge Franak; Damir Novotny, bivši član Savjeta HNB-a; Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske; Josip Tica, makroekonomist, Ekonomski fakultet u Zagrebu i Slavko Linić, bivši ministar financija

U emisiju nije htio doći nitko od bankara. 'Lakše bi bilo uvesti ovcu u tor pun vukova nego bankara večeras u Otvoreno', rekao je na početku emisije voditelj Togonal.

'Pohvala premijeru Zoranu Milanoviću i ministru financija Borisu Lalovcu što su prepoznali situaciju. No to je samo jedan od naših šest zahtjeva. Ostalih pet je konverzija kredita iz franka u kunske po početnom tečaju kod dobivanja kredita i po početnoj kamati koja bi bila fiksna, moratorij na ovrhe, povrat preplaćenih kamata i izmjena zakona o potrošačkom kreditranju za sve ostale kredite, pa i one u eurima', rekao je Smajo. Ne bih išao u detalje ako se ne ispune zahjtevi, ali prosvjedi su mogući, dodao je.

'Kad se radi o 55.800 živih partija kredita to je doista epidemija kojoj se mora pristupiti mjerama. No premijer je ipak donio političku odluku. Nije mu bilo prijahvatljivo 3 + 3 mjeseca koje su nudile banke i odlučio se na 12 mjeseci fiksiranja tečaja. Politička elita ekonomske probleme gura samo naprijed. Hrvatsko je gospodarstvo najslabije u EU zbog zadiranja u ekonomski sustav. Sve se mora rješavati u okviru pravila institucija tržišne ekonomije', rekao je Novotny.

'Radi se o tipično slučaju kada tržište ne funkcionira i imamo proizvod koji je neispravan. Dokaz je taj što je povučen s tržišta. Tržini akteri se zalažu da se on i dalje respektira. Poslovne banke, dužnici i regulatori nisu mogli znati što će se dogoditi. Proizvod u trenutku kad je dizajniran nije bio predviđen da preživi ovo. Sumnjam da su banke dužne u CHF. Sumnju hrani netransparentnost, nitko ne želi reći s čime su banke pokrile plasmane. Ako banka želi nastupati na fer način onda bi trebala transparentno pokazati to svojim štedišima. Ja da sam banka objavio bih to na internetskim stranicama', rekao je Tica.

'Banke su pokazale volju da tri mjeseca teret preuzmu na sebe. Mislim da HNB treba donijeti odluku da se Hrvatska riješi proizvoda koji nije dobar. Ako banke imaju dovoljnu kunsku likvidnost onda neka transferiraju kredite u kune, a ako nemaju onda u eure. I onda u tri mjeseca moćemo riješiti sukob između premijera i banaka. Trošak konverzije trebali bi snositi HNB i Vlada', rekao je Linić.

'Tražio sam od Ustavnog suda da odluči je li ustavno imati deviznu klauzulu u Hrvatskoj jer je jedino sredstvo plaćanje kuna. Još čekam odgovor. Postoje određene interesne skupine koje utječu na politiku. Interesne skupine naroda su prekasno reagirale, a politika je išla na ruku drugima. Jedina banka koja nije u stranim rukama ostala je uskraćena u toj priči', rekao je Jakuš.