VLADIN UDAR NA LOKALNU SAMOUPRAVU

'Lako se tuđeg odreći!'

07.05.2010 u 13:24

Bionic
Reading

Vladina mini porezna reforma maksimalan je udar na lokalnu samoupravu, što će vjerojatno rezultirati novim poskupljenjima, primjerice vrtića i komunalija, strahuje oporba nakon Vladinog prijedloga izmjena stopa poreza na dohodak

'Vlada se jako lako odrekla tuđeg novca, jer je porez na dohodak prihod lokalne samouprave, a priče o povećanju plaća i socijalnom rasterećenju krajnji su bezobrazluk', upozorio je šef Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Lesar. Stoga smatra 'da bi moglo doći do povećanja cijena dječjih vrtića i komunalija, jer novac kojeg se Vlada odrekla ne pripada centralnoj državi, nego lokalnoj samoupravi koja će morati odnekud namaknuti potrebna joj sredstva'.

Da je riječ o udaru na lokalnu samoupravu, smatraju i IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin te HNS-ov gospodarski strateg Dragan Kovačević.

'Novim stopama poreza na dohodak prihodi od tog poreza bit će iduće godine manji za 1,5 milijardi kuna, a većina tih prihoda ide upravo općinama, županijama i gradovima', izračunao je Kajin.

'Uvođenje novih stopa poreza na dohodak Vladin je marketinški štos', smatra Kovačević i upozorava 'da je Hrvatskoj potrebna cjelovita porezna reforma, a ne ovakvi parcijalni porezni zahvati'.

Kajin smatra i da 'nema ni riječi o velikom rasterećenju za građane, osim ako možda nisu zaposleni u državnim službama i tvrtkama', a i zanima ga 'koji će to privatnik korigirati plaće za tih nekoliko posto što se mijenja'. Za Kajina bi 'jedino pravo rasterećenje bilo smijeniti Vladu koja je smislila proziran manevar'.

Lesara pak brine 'ima li država mehanizme nadzora kojima će moći provjeriti hoće li i kako poslodavci uvažiti porezne izmjene, pogotovo kad se Vlada i premijerka ne snalaze u poreznom sustavu'. Pita se 'kako je moguće da istodobno postoje zakonski propisi o minimalnoj plaći koja iznosi 2814 kuna te najnižoj osnovici za plaćanje osnovnih doprinosa koja iznosi 2700 kuna'.

'Opet se ide na ruku bogatima, a uzima srednjem sloju jer oni sa 10 tisuća kuna nisu bogati', upozorava SDP-ova potpredsjednica Milanka Opačić. Stoga će SDP 'tražiti od Vlade da učini svoje mjere socijalno prihvatljivima te da konačno uvede porez na dobit, špekulativni kapital i prodaju dionica. Ali i porez na, primjerice, nogometne transfere, da se neki više ne bi hvalili da su oni najbolji izvozni proizvodi'.