BUDUĆA KOALICIJA

Lagumdžija i Dodik na korak do vladajuće koalicije

04.12.2010 u 15:20

Bionic
Reading

Predsjednici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik naznačili su u subotu kako su ove dvije stranke sve bliže uspostavi suradnje koja bi dovela i do formiranja nove vlasti u BiH na temelju rezultata izbora održanih 3. listopada.

„Ja sam danas veći optimist da ćemo napraviti neki dogovor nego što sam to bio prije petnaest ili mjesec dana“, izjavio je Lagumdžija nakon dvosatnih razgovora članova vodstva dviju stranaka vođenih u središnjici SDP-a u Sarajevu nakon koji su do jučer posvađani stranački lidri nastupili izrazito pomirljivo naglašavajući spremnost za suradnjom.

Lagumdžija je istaknuo kako je tijekom ovih razgovora bila vidljiva želja s obje strane da se pokuša doći do rješenja za bar neka od otvorenih pitanja koja opterećuju BiH.

Pri tom je spomenuo i spremnost za priključivanje BiH regionalnim incijativama kakve predvode hrvatski predsjednik Ivo Josipović i srbijanski predsjednik Boris Tadić, posebice u cilju borbe protiv organiziranog kriminala i procesuiranja počinitelja ratnih zločina.

Predsjednik SDP-a je konstatirao kako su njegova stranka i Dodikov SNSD „dvije pobjedničke stranke koje imaju odgovornost za uspostavu nove vlasti“ te je izrazio očekivanje kako bi do 22. prosinca za kada je zakazano zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH moglo doći do dogovora o novom parlamentarnom rukovodstvu što bi onda stvorilo i uvjete da Predsjedništvo BiH imenuje mandatara za sastav novog Vijeća ministara.

Do tada bi se, rekao je Lagumdžija, riješilo i pitanje uspostave nove vlasti na razini Federacije BiH.

Milorad Dodik je kazao kako će SDP i SNSD sljedećih dana usuglasiti pitanja za koja je moguće naći brzo rješenje poput donošenja zakona o popisu stanovništva, promjenama ustava i izbornog zakona kojima bi se eliminirala diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina, statusa Brčkog.

„To bi se moglo uraditi odmah i to bi onda bio dokaz da se može uspostaviti povjerenje te provesti i dugoročne ciljeve“, kazao je Dodik.

Ponovio je ipak dobro poznate pritužbe na djelovanje međunarodne zajednice u BiH tvrdeći kako to koči njen napredak i onemogućava unutarnji dogovor.

Dodik i Lagumdžija nisu pojasnili tko bi sve mogao činiti buduću vladajuću koaliciju u BiH no istaknuli su kako sljedećeg tjedna slijedi novi krug razgovora predstavnika većih političkih stranaka koji bi onda trebao dovesti do definiranja izgleda nove vlasti.