GUŽVA NA PANTOVČAKU

Laburisti odbili predsjednicu: Ovo je parada!

15.04.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Na Pantovčaku su i danas nastavljene konzultacije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koje će se, po svemu sudeći, produžiti i na sljedeći tjedan. Nakon što je putem medija odbijenicu predsjednici poslao premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, sastanak su danas odbili i Hrvatski laburisti koji smatraju da se radi o 'paradi' u kojoj ne žele sudjelovati

U Uredu predsjednice na Pantovčaku danas je prava gužva što se konzultacija tiče. Svoje su danas odradili sindikati i HDSSB, a poslijepodne i predvečer na razgovor s Kolindom Grabar Kitarović doći će i HSU-ov Silvano Hrelja te predstavnici Narodne stranke-Reformista.

Predsjednica je danas rezervirala i termin za Hrvatske laburiste i SDSS, međutim ni jedni ni drugi tamo se neće pojaviti. U SDSS-u su sastanka dogovorili za sljedeći tjedan zbog spriječenosti njihovih saborskih zastupnika, potvrdio je Hini predsjednik te stranke Vojislav Stanimirović.

'Sastanci ne smiju biti samo zbog forme, moraju biti sadržajni i pripremljeni', rekao je Stanimirović.

Osim o ekonomskoj i socijalnoj situaciji, dodao je, s Grabar-Kitarović želi razgavarati i o pitanjima manjinske zajednice i ostvarivanju prava koja im zakoni osiguravaju.

Spriječenošću se ispričala i predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli, no u izjavi Hini dala je do znanja da se na sastanku ne misli pojaviti ni sljedeći tjedan. Iako je jučer kazala da poziv nije dobila, dopis od predsjednice ipak je došao jučer oko podneva.

'Sastanak je sazvan radi postizanja suglasja o rješavanju ključnih društvenih problema i poticanja željenog razvoja Hrvatske, a dobili smo pola sata', ističe Tireli neprimjerenim ocjenjujući način na koji je sve organizirano.

Trebamo se odazvati u roku od 24 sata kao da je riječ o pozivu na mobilizaciju ili raport, objašnjava, a to je neprimjereno s obzirom na to da se želi razgovarati o rješavanju problema u državi i postizanju konsenzusa.

'Mislim da rješavanje ključnih problema kojih u Hrvatskoj ima previše ne smije biti parada i hodočašće na Pantovčak. Ako se uistinu želi postići suglasje onda je, po mom mišljenju, trebalo poslati poziv svim strankama da dođu u isto vrijeme, zatvoriti nas na Panovčak i ne pustiti nas dok to suglasje ne postignemo', rekla je čelnica Laburista.

Za drugi termin, podsjetimo, prijavila se i predsjednica HNS-a Vesna Pusić koja se danas nije mogla pojaviti na Pantovčaku jer je na službenom putu u Sarajevu. Predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović, kao što je već poznato, nije se odazvao pozivu, a odbijenicu je poslao samo putem medija.

Za sutra konzultacije imaju zakazano predstavnici IDS-a, odnosno predsjednik stranke Boris Miletić, koji je već najavio da će se odazvati na poziv predsjednice.

'IDS poštuje instituciju Predsjednika Republike i razgovor ne može nikako škoditi. Hrvatskoj je potreban dijalog i mi ćemo se svakako odazvati službenom pozivu predsjednice Grabar Kitarović', rekao je Miletić za Hinu.

Zakazan termin za sutra ima i predsjednik HSS-a Branko Hrg koji je za tportal potvrdio da će se odazvati pozivu predsjednice na razgovor.

Na razgovoru će se pojaviti i predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt, povrdila je za tportal. Sutra termin ima zakazan i HSP dr. Ante Starčević, a na Pantovčaku će se pojaviti predsjednik stranke Ivan Tepeš

'Naravno da ću se odazvati. Očekujem da na sastanku kažemo naše stavove i da analiziramo gospodarsku situaciju. Predsjednici ćemo prezentirati i svoja rješenja za izlazak iz krize tako da ona može onda raspolagati s njima', rekao je Tepeš za tportal.

Poziv za konzultacije još uvijek nije dobila čelnica ORaH-a Mirela Holy, koja je za tportal potvrdila da će, u slučaju da poziv dobije, doći na razgovor.

Poziv za konzultacije, kako je potvrđeno tportalu, nije dobio ni Nedžad Hodžić iz Bošnjačke demokratske stranke Hrvatske.