BRITANSKA OPORBA

Laburisti bi na idućim izborima mogli biti najjača britanska stranka?

05.05.2023 u 17:11

Bionic
Reading

Oporbeni britanski laburisti bi na idućim parlamentarnim izborima trebali postati najjača stranka, no ne s dovoljnim brojem ruku za samostalnu većinu, pokazuje u petak projekcija Sky Newsa temeljena na lokalnim izborima u Engleskoj

Projekcija Sky Newsa procjenjuje da bi konzervativci premijera Rishija Sunaka dobili između 28 i 30 posto glasova, a laburisti između 36 i 38 posto.

Škotska, Sjeverna Irska i većina Walesa nisu glasali na lokalnim izborima ovaj tjedan koji su temelj ove projekcije. Potpuni rezultati za više od šest tisuća vijećničkih funkcija u Engleskoj tek trebaju biti objavljeni. BBC prenosi kako zasad dostupni rezultati pokazuju da laburisti i liberalni demokrati ostvaruju napredak nauštrb konzervativaca.

Britanski medij lokalne je izbore prozvao prvim ispitom Sunakove popularnosti otkad je stupio na dužnost nakon kratkog mandata Liz Truss i odlaska Borisa Johnsona. Konzervativci su zasad izgubili kontrolu nad 26 vijeća. 

Datum idućih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji još nije određen, no mandat parlamentaraca traje pet godina od prvog zasjedanja, stoji na stranicama britanske vlade.

Trenutni saziv parlamenta prvi se put sastao 17. prosinca 2019., što znači da mu mandat istječe u 17. prosinca 2024., ako ga ranije ne raspusti kralj. Izbori se moraju održati manje od 25 dana nakon toga.