RADIN LJUT NA HASANBEGOVIĆA

'La voce del popolo će, na sramotu Hrvatske, preživjeti s novcima iz Italije'

29.04.2016 u 11:36

Bionic
Reading

Zbog smanjivanja dotacija izdavačkoj kući Edit koja izdaje list talijanske nacionalne manjine La Voce del popolo, stanku je jutros u Saboru zatražio zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin

Govoreći o financiranju Edita, Radin je kazao kako talijanska manjina već 72 godine ima jedan dnevni list, jedan dvotjednik, jedan dječji mjesečnik i jedan tromjesečnik za kulturu. I to sada smeta, kaže Radin.

'Ministru Hasanbegoviću kojemu smeta sve ono što je drugačije od njegova svjetonazora, vidite, jučer je i Zarez praktički ukinuo, a sada je ukinuo pola dotacija Editu, našoj izdavačkoj kući koja proizvodi i te dnevne novine koje su jedine novine jedne nacionalne manjine i jedine novine na stranom jeziku u Hrvatskoj', kazao je Radin.

Drsko je, tvrdi Radin, Hasanbegović ustvrdio da će iduće godine ukinuti i drugu polovicu dotacija.

'Morali smo otpustiti zbog takvog svjetonazora devetero djelatnika, a svima ostalima smanjiti već ispod prosječne plaće za 25 posto. Edit će izdržati, to poručujem ministru Hasanbegoviću, ali na sramotu Hrvatske neće izdržati novcem iz Hrvatske. Nažalost će izdržati novcem od matične zemlje. Ponavljam, na sramotu Hrvatske u kojoj mi živimo', kazao je Radin.

Ispričao je kako je jučer imao susret s Hrvatima iz Mađarske.

'Hrvatska za Hrvate iz Mađarske daje par stotina tisuća kuna. Znate koliko dobiju dotacija Hrvati iz Mađarske od mađarske države? Dajte, molim vas, operite uši, 100 milijuna eura godišnje. A znate li koliko ima Hrvata u Mađarskoj? Između 30 tisuća deklariranih, vjerojatno 50-ak tisuća.
Ja, naravno, znam u kojoj situaciji mi živimo, ali i Mađarska je u krizi. Što hoćete da vam kažem? Živjela Mađarska', kazao je Radin.