IZGORILO 20 JAHTI

Kvar na električnim instalacijama uzrok velikog požara

23.12.2012 u 16:12

Bionic
Reading

U Marini Punat na otoku Krku, gdje je jučer izgorjelo 20 skupocjenih jahti, danas je obavljen očevid te je utvrđeno da je uzrok požara tehničke naravi

'Utvrđeno je da je uzrok požara tehničke naravi, odnosno kvar na električnim instalacijama na jednom od plovila koja su bila na suhom vezu. Materijalna šteta se utvrđuje', priopćeno je iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Očevid su proveli djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' uz nazočnost zamjenice državne odvjetnice Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci i policijskih službenika Policijske uprave primorsko-goranske.

Podsjetimo, veliki požar na suhom vezu u Marini Punat izbio je jučer ujutro oko šest sati. Prvi ga je uočio noćni čuvar u Marini, i to u trenutku kada su već gorjele tri jahte. Iako su vatrogasci stigli za 15-ak minuta, plamen nošen burom ubrzo se proširio na ostale jahte koje su bile usko, paralelno posložene po deset u dva susjedna reda. Sve su u potpunosti izgorjele. U vlasništvu su stranih državljana, nitko od njih nije se nalazio na plovilima i nitko, srećom, nije stradao, no materijalna šteta koja se još utvrđuje, bit će milijunska.

Do onečišćenja mora nije došlo, a odvodnja uslijed gašenja požara koja se slila u more pročišćena je ugrađenim certificiranim separatorom uljno-oborinskih voda.

Iz Ministarstva mora jučer je priopćeno da 'elektro-ormarić nije bio spojen kabelom prema nijednoj od jahti', što je potvrdio i Krešimir Žic, predsjednik Uprave Marine Punat. 'Svaku večer u 20 sati isljučujemo struju i imamo četiri djelatnika koji noću dežuraju i brinu o plovilima u Marini', rekao je Žic.