SAMO 'ZAŽELI'

Kupovina glasova: Ministrica Šikić u akciji koju ćemo platiti 30 milijuna kuna

26.08.2016 u 11:50

Bionic
Reading

Tportal je u posjedu dokumenta koji otkriva da se HDZ-ova tehnička ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić bacila u izvanredno predizborno zapošljavanje. Riječ je o produljenju programa 'Zaželi' na samo tri mjeseca, a obuhvaća 2.531 ženu zaposlenu privremeno na poslovima pomoći staračkim domaćinstvima. Njihove mjesečne plaće iznose 3.656 kuna bruto za što ćemo izdvojiti 30 milijuna kuna

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava potvrdili su nam da je program 'Zaželi' produljen na tri mjeseca, a riječ je o programu javnih radova za aktivaciju žena u lokalnoj zajednici. Bio je pokrenut u travnju ove godine na rok od šest mjeseci i trebao je biti završen s istekom izbornog rujna. Kroz taj je program 2.531 žena privremeno radila na minimalcu na poslovima pomoći staračkim domaćinstvima i osobama s invaliditetom.

Tehnička ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić osobno je svakoj korisnici poslala pismo u kojem ih obavještava da program produljuje na tri mjeseca te da će ih ponaosob kontaktirati savjetnici/savjetnice iz HZZ-a kako bi potpisale dodatke ugovoru.

U Ministarstvu rada kažu kako su program 'Zaželi' odlučili produljiti na tri mjeseca jer su imali sjajne reakcije lokalne zajednice, korisnica te staračkih i samačkih domaćinstava u kojima su korisnice ispomagale.

Na pitanje koliko košta ovo produljenje i koji su izvori financiranja, iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava odgovaraju da trošak iznosi nešto više od 30 milijuna kuna te da se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda. Kažu kako je početkom veljače zatečeno stanje vezano za provedbu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala ESF-a bilo takvo da je Europska komisija donijela odluku o obustavi roka plaćanja za Operativni program Razvoj ljudskih potencijala zbog niza nepravilnosti u upravljanju i provedbi Europskim socijalnim fondom u 2014. i 2015. godini. U tom je razdoblju ministar rada bio SDP-ov Mirando Mrsić

'Prijetio je značajan gubitak sredstava. Stoga se žurno pristupilo osmišljavanju programa koji će pomoći ne samo iskorištavanju sredstava nego i stvarnom zapošljavanju jedne od najugroženijih skupina na tržištu rada, dugotrajno nezaposlenih žena. Intenzivnim naporima Ministarstva rada i mirovinskoga sustava učinjen je niz korektivnih aktivnosti, unapređenja i poboljšanja sustava te je Europska komisija 10. kolovoza 2016. godine donijela odluku o prekidu obustave roka plaćanja, a već dan kasnije u državni proračun uplaćeno je 5.5. milijuna eura ESF sredstava', poručuju iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Predizborna kupovina glasova ministrice s najviše gafova

Pismo kojim 2.531 dugotrajno nezaposlenu ženu usred predizborne kampanje obavještava da im se radni status produljuje za tri mjeseca, ministrica Nada Šikić uputila je 3. kolovoza 2016., dok je još uvijek bila uvjerena kako će se naći na izbornim listama HDZ-a. Zagrebački ogranak stranke uredno ju je predložio za izborne liste, ali je u preslagivanju lista, u izvedbi novoizabranog vodstva na čelu s Andrejem Plenkovićem, Šikić izvisila te se neće natjecati na ovim izborima. No, prigodna predizborna 'kupovina' glasova teška više od 30 milijuna kuna, koju je Šikić poduzela produljujući rok programa 'Zaželi' na tri mjeseca, mogla bi koristiti stranci koja ju je izbacila iz izborne igre.

Obavljajući posao ministrice rada u vladi Tihomira Oreškovića, Nada Šikić 'proslavila' se nizom gafova. Nije znala kako se puni državni proračun, a smatra da to ministrica rada ni ne mora znati. Kad je vlada u kojoj sjedi produljila radni vijek, izjavila je da se to ionako ne odnosi na njih, nego na njihovu djecu. Početkom srpnja u Splitu je izjavila da 'veliki gradovi u Hrvatskoj i nemaju velik problem s nezaposlenošću, odnosno zapošljavanjem'. Među četirima regionalnim središtima (Splitom, Zagrebom, Rijekom i Osijekom) upravo ovaj grad ima uvjerljivo najveću stopu nezaposlenosti.

Mnoge je šokirala izjavom da količina visokoobrazovanih ljudi koju Hrvatska ima 'ni u Hrvatskoj ni igdje u svijetu nije potrebna'.