INTERNI DOKUMENTI HYPO BANKE

Kulterer investitorima obećao nezakonite dividende

23.12.2010 u 17:05

Bionic
Reading

Austrijski dnevnik Kurier u posjedu je dosad nepoznatih internih dokumenata Hypo banke, koji dokazuju brojne malverzacije i lopovštinu uprave predvođene Wolfgangom Kultererom

Kurier u eksplozivnom članku objašnjava ilegalne načine kojima su glavni ljudi Hypo Alpe Adria grupe pokušavali stvoriti kapital za banku, ali i tko je sve od toga masno profitirao. Malverzacije je isprva otkrio Kultererov nasljednik na čelu uprave Hypo banke, dr. Thilo Berlin, koji je na tu funkciju došao nakon što je Hypo kupila Bayerische Landesbank. Berlin je 2008. godine od pravne službe zatražio provjeru pojedinih ugovora, naročito u smislu kaznene odgovornosti, sumnjajući u njihovu zakonitost.

Pozadina cijele priče pak seže u 2006, kada je Hypo banka bila na rubu kolapsa, zbog 328 milijuna eura gubitka u raznim poslovnim špekulacijama. Kulterer je tada očajnički tražio investitore koji bi trebali popuniti tu ogromnu rupu, injekcijom svježeg kapitala. Kako bi privukao investitore, Kulterer im je ponudio garanciju da će im Hypo banka do 2009. isplatiti bogate dividende i otkupiti sve akcije nazad, što je protivno austrijskim zakonima.

Kulterer je u tom trenutku već bio osumnjičen za lažiranje bilance, ali ga to nije zaustavilo da još jednom pokuša isto, odnosno da tuđi novac predstavlja kao temeljni kapital Hypo banke. Kultererova lukrativna ponuda investitorima 2006. nije baš urodila plodom, no sljedeće godine su se javili neki poznati austrijski bogataši, poput udovice Ingrid Flick i poduzetnika Herberta Kocha, bivšeg šefa lanca trgovina namještajem Kika. Njima je dakle zagarantirana zarada za uloženi novac na nezakonit način. Njima je Hypo Leasing 2008. godine morao isplatiti 12,25 milijuna dividendi, iako je ta tvrtka-kćerka već bila u gubitku od 140 milijuna eura, a sve zahvaljujući ugovorima koje je Kulterer osmislio i u kojima se investitorima garantira profit bez obzira na realno poslovanje i stanje na tržištu.

Povrh svega, 2009. godine, nekoliko tjedana prije potpunog bankrota Hypo Alpe Adria grupe, nad kojom je onda vlasništvo morala preuzeti Austrija, svi izabrani investitori dobili su nazad sav svoj uloženi kapital!