greška njemačke i francuske

Kuleba: Do rata ne bi došlo da je Ukrajina članica NATO-a

11.04.2022 u 07:11

Bionic
Reading

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u nedjelju da je bila strateška pogreška Njemačke i Francuske kada su se 2008. usprotivile ukrajinskom pristupanju NATO-u

Sada njegova zemlja plaća za tu grešku. 'Da smo članica NATO-a, ovaj se rat ne bi dogodio', rekao je za američki NBC u emisiji Meet The Press.

Kuleba je također optužio Njemačku da nije pružila potporu njegovoj zemlji jer još uvijek razmišlja u kategorijama obrambenog i ofenzivnog oružja kada se radi o vojnoj opremi.

'Da nismo izgubili puno vremena u raspravama o pitanju obrambenog naspram ofenzivnog oružja i što Ukrajini treba, a što ne treba, sada bismo bili u drugačijoj poziciji, u snažnijoj poziciji', rekao je.

Ukrajinski je šef diplomacije naglasio da njegova zemlja predlaže "pošten dogovor" NATO-u i Zapadu.

'Dajte nam sve što nam treba. A mi ćemo se boriti tako da vi ne trebate ući u borbu kada (ruski predsjednik Vladimir) Putin odluči testirati članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora', istaknuo je Kuleba.

Govorio je o članku koji kaže da je napad na bilo koju članicu NATO-a napad na sve. Kako Ukrajina nije članica NATO-a, ne može tražiti pomoć u skladu s tim člankom.

Kuleba je rekao da se Ukrajinci znaju boriti, ali da im treba oružje za borbu protiv ruskih snaga.