ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Kukuriku veterani potukli nove snage HDZ-a

02.11.2011 u 19:30

Bionic
Reading

Jedan od aduta HDZ-a na predstojećim parlementarnim izborima trebala bi biti i nova lica u stranci. Premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor mjesecima je najavljivala pomlađivanje stranke, no, čini se, da joj se ta strategija na izborima neće isplatiti. Naime, istraživanje Nove TV, Večernjeg lista i Media servisa pokazalo je da se u kontinentalnoj Hrvatskoj HDZ-ovci novaci neće moći nositi s veteranima Kukuriku koalicije

Kada se pogleda situacija od prije četiri godine, u središnjoj Hrvatskoj, odnosno 2. i 3. izbornoj jedinici SDP-ovci su odnijeli uvjerljivu pobjedu, dok su u 6. i 7. izbornoj jedinici SDP i HDZ tada imali isti broj mandata. Međutim, aktualno istraživanje Nove TV, Večernjeg lista i Media Servisa pokazalo je da bi nova HDZ-ova lica Đuro Popijač, Tomislav Karamarko te Martina Dalić, neslavno prošli na izborima u 2., 3. i 7. izbornoj jedinici.

MRSIĆ POTUKAO POPIJAČA

U 2. izbornoj jedinici prije 4 godine žestoka borba vodila se između tada SDP-ovca Milana Bandića te HDZ-ovog Andrije Hebranga. Danas, Kukuriku dobiva 38,5 posto potpore birača, a HDZ ima 16,8 posto potpore. Izborni bi prag, da su danas izbori, još prešle liste Blok umirovljenici zajedno sa 6,9 posto, Laburisti sa 6,5 posto i HSS sa 6,4 posto.

Upravo je HSS najveći gubitnik u ovoj izbornoj jedinici. Prema rezultatima istraživanja osvojili bi samo jedan saborski mandat što je za stranku i izbornu jedinicu koja je prije četiri godine u Sabor poslala Josip Friščića i Damira Bajsa, porazan rezultat.

Blizu izbornog praga je HSLS s 4,6 posto. Ako bi kojim slučajem HSLS prešao izborni prag, Darinko Kosor postao bi saborski zastupnik, a Kukuriku koalicija bi izgubila jednog zastupnika. Naime, prema rezultatima istraživanja Nove TV, Večernjeg lista i Media servisa, Kukuriku osvaja 9 mandata, HDZ 3, a po jednog zastupnika dobiva Blok umirovljenici zajedno i HSS. Ako HDZ primjerice osvoji 21 posto, može osigurati 4 zastupnika, jednoga bi preoteo Kukuriku koaliciji. Kukuriku koalicija ako prijeđe 50 posto, dobila bi 10 zastupnika, a HDZ bi pao na 2 mandata.

NOVA NADA HDZ-A KARAMARKO NE MOŽE PROTIV 'LIJEVOG' SJEVERA HRVATSKE

Kukuriku koalicija prema istraživanju vodi 46,5 posto predvođena Radimirom Čačićem. HDZ s Karamarkom osvaja 21,8 posto, a izborni prag još prelaze Laburisti sa 7,9 posto glasova i Blok umirovljenika s 5,1 posto. Kukuriku koalicija osvojila bi 9 mandata baš kao i prije 4 godine, HDZ 4 zastupnika, a Laburisti, odakle je njihov lider Dragutin Lesar, osvajaju jedno zastupničko mjesto. Zanimljivo, iako imaju više od 5 posto, Blok umirovljenika ne bi osvojio niti jedno zatupničko mjesto.

MILANKA OPAČIĆ OPET OSVAJA 7. IZBORNU JEDINICU

U 7. izbornoj jedinici Kukuriku koalicija izlazi s provjerenom postavom predvođenom Milankom Opačić, a HDZ s novim licem Martinom Dalić. No, unatoč novom HDZ-ovom licu lijevi blok pobjeđuje još premoćnije nego prije četiri godine. Kukuriku koalicija, prema rezultatima istraživanja, osvaja 45,4 posto potpore birača, a HDZ 15,1 posto. Laburisti bi tu također osvojili 8 posto, a oko izbornog praga je Blok umirovljenika s 5,3 posto te pravaški blok s 4,2 posto.

Kukuriku bi tako osvojio 9 zastupničkih manadata ili dva više nego prije 4 godine, a HDZ je prepolovio svoju zastupničku klupu i spao na tri mandata. Zato Laburisti i Blok umirovljenika imaju šanse dobiti zastupnika. Ako bi kojim slučajem pravaška lista prešla izborni prag, HDZ bi spao na dva zastupnika. Ako pak Blok umirovljenika padne ispod 5 posto, Kukuriku dobiva 10 zastupnika, što im se može dogoditi i ako HDZ padne za dva posto.

Loše rezultate u ovoj jedinici ponovno bi ostvario HSS koji prema sadašnjim rezultatimane bi prešao prag što bi značilo i kraj karijere na Markovom trgu za aktualnog potpredsjednika Vlade Božidara Pankretića

SISAČKA ŽUPANICA BOLJA OD ŠUKERA

Prije 4 godine u 6. izbornoj jedinici sukobila su se dvojica Velikogoričana Tonino Picula i Ivan Šuker. Iako je tada Picula po postocima bio bolji, SDP i HDZ su podijelili mandate. Da su danas izbori sisačko-moslovačka županica Marina Lovrić Merzel premoćno bi potukla Šukera. Kukuriku koalicija, prema rezuatima istraživanja, dobiva 41 posto potpore birača, a HDZ 19,9 posto. Izborni prag prešla bi još lista Bloka umirovljenika s 5,7 posto, Laburisti s 5,6 posto te HSS s 5,5 posto. Oko izbornog praga je HSLS s tri posto.

Kukuriku bi dobio 8 zastupnika ili jednog više nego 2007. HDZ pak pada na 3 zastupnika što je dvostruko manje nego prije četiri godine. Svog zastupnika imao bi još HSS predvođen Marijanom Petir te Laburisti i Blok umirovljenici zajedno.
Ako bilo koja lista koja je sada oko izbornog praga padne ispod 5 posto, u tom slučaju zastupnika više, ili ukupno 4 zastupnika, dobiva HDZ. Ako bi pak još koja lista prešla izborni prag, u tom bi slučaju Kukuriku koalicija izgubila jednog zastupnika i imala bi ih 7.