NOVA IZBORNA STRATEGIJA

Kukurikavci spremaju pojačanja i mijenjaju ime?

08.07.2015 u 14:28

Bionic
Reading

Premda o detaljima nove koalicije SDP-a i HNS-a članovi aktualne Vlade nisu željeli govoriti, potvrdili su da je gotovo dogovorena, a navodno se vrte i neka imena za novu, i to proširenu koaliciju, ali koje će ime ona nositi umjesto naziva Kukuriku, nisu željeli reći

Dogovaranja o koaliciji SDP-a i HNS-a za novi mandat su 'u tijeku i sve će biti ubrzo gotovo', kazala je uoči sjednice Vlade prva potpredsjednica te ministrica vanjskih i europskih poslova, HNS-ova Vesna Pusić, dodavši da će javnost znati stvari na vrijeme. Stranačka joj kolegica, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Ana Mrak Taritaš kazala je pak da je 'koalicija više-manje dogovorena i da se dogovaraju detalji'. Što se tiče pitanja o imenu, uputila je novinare da ga postave autoru: 'Je li ime zaštićeno ili ne - ne znam, ali vidjet ćemo.'

Ideje za novo ime motaju se glavom SDP-ova ministra Arsena Bauka, a on je poručio da 'nije on taj koji će odlučiti i stoga je bolje da ne licitira jer ima iskustva prema kojima je bolje ne licitirati'. No smatra da bi bilo dobro 'rifrešati' odnosno osvježiti ime, a što se tiče sastava koalicije, kazao je da će 'stranke, koje su bile do sada u njoj, biti pojačane još nekim strankama'.

Ime u ovom trenutku nije presudno, dodala je Mrak Taritaš te kao ključne stvari istaknula 'to da se vidi da koalicija dobro stoji, da se napravi dobar program, da se kvalitetno ide u novu izbornu kampanju i da se građanima objasni zašto bi trebalo glasati za istu ili malo proširenu koaliciju'.

U međuvremenu, kako HDZ nastoji prikazati da je promijenio retoriku okrenuvši se od svjetonazorskih pitanja gospodarstvu, ministri su se osvrnuli i na taj potez najveće oporbene stranke, ali ne gaje baš nadu da je tome doista tako. Mrak Taritaš kazala je da se 'HDZ očito malo popiknuo na svojim svjetonazorskim pitanjima, pa su odlučili promijeniti retoriku. Vidjet ćemo što će biti dalje. Netko nekad dođe do svog maksimuma malo prerano pa onda krene padati. U svakom slučaju, važno je dobro pripremiti teme i objasniti građanima zašto treba glasati za ovu, odnosno proširenu koaliciju, a HDZ se očito malo zaletio s nekim temama i promijenio retoriku te krenuo korak nazad'.