'a sada vlada'

Kujundžić: Uskoro kreće izgradnja dnevne bolnice u Metkoviću, novac je osiguran

02.01.2019 u 10:31

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u emisiji 'A sada Vlada' komentirao je rezultate inspekcije vezano za smrt devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića koji su pokazali propuste u radu liječnika te naglasio kako istinu treba istražiti do kraja te i sankcionirati

'Uistinu je za žaliti i tragično da je dijete izgubilo život, a da su pritom moguće počinjeni propusti. Istinu treba stvarno istražiti do kraja. U najmanju ruku zbog dva razloga: jedan je da se zna puna istina, a drugi je da se to više ne ponovi u Hrvatskoj', rekao je ministar za HRT.

Imena i broj odgovornih liječnika nije htio detaljno komentirati već je rekao kako je to u nadležnosti DORH-a i Liječničke komore kao i pokretanje kazne za odgovornost liječnika te je naglasio kako slučaj treba dodatno istražiti te ako treba i sankcionirati.

Rekao je i kako će uskoro krenuti izgradnja dnevne bolnice Metkoviću kao dijela dubrovačke bolnice za koju su osigurani novci, a dnevna bolnica u Zagvozdu počet će raditi kroz par dana. Riječ je, kako kaže, o inicijativama da se izgrade bolnice u krajevima koji su zakinuti zbog udaljenosti kao što je to dolina Neretve, Makarska, Vrgorac i Imotski te sjeverna Istra.

Osim izgradnje dnevnih bolnica, mijenja se i dijagnostički sustav.

'Prepoznavajući probleme, posebice u Hitnoj, mi smo negdje prije sedam, osam mjeseci krenuli u nabavku 12 analizatora za uvjetno rečeno najugroženija mjesta na otocima, gdje bismo liječnicima olakšali s određivanjem iz kapilarne krvi, sedam-osam parametara. A s tim pilot-projektom krećemo onda dalje, gdje bismo ga proširili na ovakva mjesta koja su udaljena od laboratorija kako bismo olakšali liječnicima posao', rekao je.

Na tvrdnju kako bi analizator, kojeg trenutno nema u Metkoviću, najvjerojatnije spasio život dječaku odgovorio je kako analizator nema poveznicu u ovom slučaju te da je struka rekla svoje. 'Situacija je malo iskorištena, neka firma se malo izreklamirala, neki ljudi su iz neznanja govorili o CRP-u', zaključio je.