POVIJESNI 'MALI KORACI'

Kuba uvodi privatno vlasništvo i otvara se strancima

19.04.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Izaslanici na šestom kongresu kubanske Komunističke stranke prihvatili su program reformi i otvaranja koje je predložio predsjednik Raul Castro 'popravljajući' socijalistički model na snazi već pola stoljeća, po službenim dokumentima objavljenima u ponedjeljak

Svih tisuću zastupnika kongresa glasovalo je na plenarnoj sjednici za plan koji sadrži tristotinjak mjera vezanih uz otvaranje privatnom sektoru, smanjenje zapošljavanja u javnom sektoru za gotovo milijun radnih mjesta, smanjenje državne pomoći, samozapošljavanje, oblike samoupravljanja u poduzećima, poreznu reformu i decentralizaciju državnog aparata.

Kuba će, primjerice, dopustiti građanima da kupuju i prodaju svoje domove. Posljednjih 50 godina, Kubancima je bilo dopušteno samo da ostave domove svojoj djeci, ili da ih mijenjaju kroz komplicirani i često korumpirani sustav.

Još uvijek nisu izneseni detalji i tome kako će funkcionirati 'tržište nekretnina'.

Raul Castro upozorio je da koncentracija vlasništva nekretnina neće biti dopuštena.

Reforme predstavljaju najveću promjenu u kubanskoj ekonomiji sovjetskog tipa u posljednjih nekoliko desetljeća i trebale bi omogućiti otvaranje privatnim inicijativama, davanje više autonomije državnim kompanijama, smanjenje javne potrošnje i ohrabrenje stranom ulaganju.

Socijalizam se, međutim, ne dovodi u pitanje. S 'pretjerano centraliziranog' ekonomskog modela, preuzetog od SSSR-a sedamdesetih godina, Raul Castro namjerava Kubu dovesti na put složene ekonomije, uvodeći pravila tržišta ali i sačuvavši 'stečevine socijalizma'. Raul Castro namjerava voditi taj proces malim koracima i 'bez žurbe', javljaju kubanski mediji.

U nastavku kongresa u utorak očekuje se da će se vođa kubanske revolucije Fidel Castro (84) odreći i posljednje službene funkcije, glavnog tajnika Komunističke stranke. Na toj dužnosti, kao i ranije na dužnosti predsjednika države zamijenit će ga mlađi brat Raul (79). Fidel je prvi i dosad jedini glavni tajnik stranke od njezina službena osnivanja 1965. godine.

Kuba