NAPUŠTANJE MARKSIZMA

Kuba priprema veliku ekonomsku reformu

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 10.11.2010 13:58
  • Objavljeno 10.11.2010 u 12:42
VIVA FIDEL KUBA

VIVA FIDEL KUBA

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Komunistička partija Kube (PCC) održat će u travnju svoj VI. kongres sa osam godina zakašnjenja i samo jednom temom u dnevnom redu: promjena ekonomskog modela zemlje. Kritičan je to trenutak jer će uskoro nestati kolovođe revolucije

Kongres saziva Raúl Castro, mlađi brat Fidela, drugi tajnik Partije i predsjednik Kube, koji je zamolio Kubance za 'jedinstvo' u procesu javne debate koji bi trebao otvoriti zemlju na dvojni sustav u kojem će biti sve više mjesta za privatne inicijative, a sve manje za ulogu države.


Veliko je, naravno, pitanje do koje mjere su braća Castro spremna ići s promjenama (ekonomskim, ne političkima) i koliki će biti otpor u redovima Partije.

Kamo se ide, izgleda jasno: ne prema većoj dozi marksizma i lenjinizma. Sasvim suprotno, prema liberalizaciji sistema. PCC je objavio dokument na 32 strana nazvan 'Projekt novih pozicioniranja ekonomske i socijalne politike' koji sadrži glavne upute ili smjerove reforme i koji se stavlja na javnu raspravu koja će biti okončana 28. veljače. Sasvim logično, Kuba će i dalje ostati socijalistička zemlja, u aktualizaciji ekonomskog modela prevladat će 'planifikacija, a ne zakon tržišta', ali se otvaraju vrata decentralizaciji i privatnom poduzetništvu.

Stvarat će se privatne tvrtke i kombinati na području građevinarstva, gastronomije i javnih servisa. Dozvoljava se slobodna prodaja nekretnina (koju je Fidel Castro zabranio na početku revolucije) i, kao velika novina, uvode se dućani s cijenama na veliko, stari zahtjev zaposlenika u trgovini.

Vrlo otvoreno, vlast najavljuje nestanak famoznih knjižica za ishranu, bodovanje u potrebama obitelji i racionalizaciju osnovnih potrepština kao što su ulje, brašno ili šećer. Odsad će se vlast brinuti samo za socijalno ugrožene osobe.

Zatvorit će se državne kompanije koje nisu rentabilne i nastavit će se, u većoj mjeri, s davanjem zemlje privatnim osobama u koncesiji. Sve je to dio plana za deaktiviranje pola milijuna ljudi iz države uprave. Ipak, velika je pažnja usmjerena i na moguće kadrovske promjene, pa je pitanje hoće li Fidel Castro (84) ostati na čelu Partije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi