Kružna cesta sreće

Kružna cesta sreće

07.05.2013 u 13:04

Bionic
Reading

Što je radost naša? Nekoliko slika dozivanih maštom, bogaćenih duhom. Četa osunčanih raskošnih vidika primljenih i srcem i uhom i njuhom. Stihovi su velikoga Tina Ujevića čiju sam rodnu grudu ne tako davno posjetila.

...
Na svim lutanjima sporedne su građe.

Zamamno je ono što se trajno mijenja.

Od sna krajolika nema ništa slađe;

On je prepun riječi, varnica i vrijenja.

...


I kao što Tin kaže: 'Od sna krajolika nema ništa slađe; On je prepun riječi, varnica i vrijenja.' Vozeći se kroz selo Umčani, doslovce nam je vrilo u abdomenu dok smo promatrali prekrasan vrgorački krajolik koji je poslije obilne kiše poprimio oblik kakvog novorođenčeta. Mirišljav, vlažan, netaknut. Nismo ga htjele smetat, htjele smo ga samo dotaknut ne bi li na nas prešla njegova ljepota i spokoj.

I baš kad smo pomislile kako smo same na svijetu priđe nam jedan kršni momak i priupita nas: 'Jeste li dobro cure? Treba li vam pomoć?' (kad gledam ove fotke jasno mi je što je pomislio kad je vidio mene kako visim na ovim ljestvama, a Andrinu kako leži na golom kamenu ne bi li uhvatila pravi kadar). Kažem ja: 'Ma ne može nego tako, samo smo malo ožednile. Ima li kakvo pivo ili čašica vina da se djeve okrijepe?' Nije prošlo četvrt sata bile smo u pravoj maloj dalmatinskoj konobi s Jurom i Dariom, dva simpatična i pristojna momka koji su nam natočili odličnu crnu kapljicu Gašpar. Dok je Dario otišao po najbolji pršut koji naša nepca probaše, Jure nam je pokazao svoje koze i kozliće. I jednoga jarca. Pričali smo o Turcima, vilama i vilenjacima, žensko-muškim odnosima, vinima, vizualnom identitetu i dalje se ne sjećam. Uživale smo kao da sutra ne postoji i zaboravile na zadnji trajekt za Trpanj pa smo poslije morale autom preko cijelog Pelješca. Doduše momci su ponudili i postelju (i nije ono što mislite), ali mi smo se kao pristojne cure samo zahvalile. :)

...
Tako na nas slazi divno obasjanje.

Kucavica svijeta udara kroz žile.

Pogled u svijet biva sveopsežno znanje.

Nas su obuzele jučer više sile.

...
...
Sanjar i za stolom putovanja pravi:

može i na mjesec: i dalje od zvijezda.

Nemoguće tek je doploviti Javi.

Naša java, to je cvrkut, bezbroj gnijezda.

...

(stihovi preuzeti iz pjesme Kružna cesta sreće, Tin Ujević)

Draga i talentirana umjetnica Tanja Topolovec odlučila je darovati jednu čitateljicu ModeKomode s ovim prekrasnim kožnim rajfom s fotografija. Objavu potražite na facebook stranici ModeKomode.