VOJNIČKI OBRAČUN

Krstičević vs. Kotromanović: tko izlazi iz rova kao pobjednik?

09.11.2015 u 12:30

Bionic
Reading

Iako se zbrajaju posljednji glasovi, već je jasno kako su Domoljubna koalicija i koalicija Hrvatska raste prošle u pojedinim izbornim jedinicama. Jedan od srazova koji su se pratili sa zanimanjem bila je i 'vojnička' bitka u 10. izbornoj jedinici, ona između HDZ-ovog Damira Krstičevića i SDP-ovog Ante Kotromanovića

Što se tiče predvodnika listi, umirovljeni general Damir Krstičevićna listi je Domoljubne koalicije osvojio 36,7 posto glasova, aKotromanović 38 posto glasova.

No kada se pogledaju preferencijalni glasovi, zadovoljniji možebiti Krstičević. Prema podacima, nakon glasova zbrojenih sa svihbiračkih mjesta u 10. izbornoj jedinici, Krstičević je osvojio čak 37.329glasova dok je Kotromanović na listi koalicije Hrvatske raste osvojio26.908 glasova.

Podsjetimo, upravo su ratni put i vojnička poznanstva bili jedna od glavnih tema koje su ih povezivale u kampanji. Prvo je Krstičevića prozvao SDP-ov Gordan Maras, rekavši da je razlika između Krstičevića i Kotromanovića ta 'da je Kotromanović veliki ratnik koji je ratovati naučio u Domovinskom ratu, a učio je i od generala Gotovine, dok je Krstičević vojne vještine učio u JNA'.

General Ante Gotovina spominjao se i na samom kraju mandata, kada je Kotromanović poručio 'da se ljudi koji su locirali i transferirali generala Gotovinu danas hvale zajedničkim slikama', aludirajući na Tomislava Karamarka.

Nakon dosad zbrojenih glasova sasvim je jasno da će i Krstičević i Kotromanović kao prvi na listama svojih koalicija sigurno biti u Saboru. Naime u 10. izbornoj jedinici HDZ-ova koalicija osvojila je 41,50 posto glasova, odnosno sedam mandata, a SDP-ova koalicija 28,91 posto glasova, odnosno četiri mandata.