krizni stožer

Krstičević: Stanje na požarištu kod Orebića zadovoljavajuće, složenije kod Metkovića

26.09.2018 u 12:41

Bionic
Reading

Stanje na požarištu kod Orebića na Pelješcu je zadovoljavajuće, no situacija je 'malo složenija' na području Kule Norinske kod Metkovića, rekao je u srijedu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nakon sjednice Kriznog stožera Dubrovačko-neretvanske županije u Orebiću

"Stanje na požaru kod Orebića sinoć nije bilo zadovoljavajuće, međutim u toku noći s utorka na srijedu ljudi su bili na trenu i gasili požar i sad po svim izvješćima stanje tog požara zadovoljavajuće," rekao je Krstičević novinarima u srijedu prije podne u Orebiću nakon sastanka Kriznog stožera .

Požar kod Orebić gasi 300 vatrogasaca i oko 100 vojnika te kanaderi.

"Vjerujem da ćemo požar na području Orebića danas u cijelosti staviti pod kontrolu i to nam je ključna zadaća na koju smo usredotočeni", kazao je Krstičević. Po njegovim riječima, sve odluke u vezi požara na području Orebića u utorak su bile racionalne, pa tako i ona o evakuaciji te je učinjeno sve da nitko ne nastrada. Izrazio je žaljenje što su u utorak u tom požaru izgorjele četiri kuće te stradali maslinici i vinogradi te rekao da će se razmotriti može li što država učiniti da se pomogne onim kojima je stradalo imanje u požaru.

Krstičević je posjetio i područje gdje su izgorjele četiri kuće, a najavio je da će tijekom dana posjetiti i požarište na području Kule Norinske kod Metkovića.

"Stanje požara Kula Norinska je malo složenije od požar na području Orebića, ali vjerujem kako ćemo do večeri taj požar staviti u zadovoljavajuće stanje", kazao je Krstičević.

  • +19
Požar na Pelješcu Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic

Na upit što je uzrok požara na području Orebića, Krstičević je kazao kako je to sada teško reći te da postoje razne informacije u kojim se spominju i dalekovodi i njihovo iskrenje. Uslijedila je novinarska opaska kako se zadnjih godina u velikim požarima kao uzrok često spominju dalekovodi te upit zašto se nadležni ozbiljnije ne posvete dalekovodima, Krstičević je odgovorio kako "odgovornost za sigurnost imamo svi". Dometnuo je kako u zadnje vrijeme mnoge države imaju problema s požarima, poplavama i snježnim padalinama.

Ocijenio je da je zahvaljujući Sustavu domovinske sigurnosti situacija u vezi s požarima ove godine puno bolja nego prošle godine. "Na sastanku Kriznog stožera u Orebiću razgovarali smo i o 'sustavu naučenih lekcija' kako bi sustav gašenje požara bio što bolji. Analiziramo i nedavni požar u Grčkoj u kojem je došlo do ogromnog stradavanja ljudi. Radimo na poboljšanju organizacije upravljanja požarima i poboljšanju strategije gašenja požara", rekao je. Na upit ima li Hrvatska dovoljno kanadera, Krstičević je kazao kako što se tiče kanadera i air tractora on nije stručnjak, ali da mu je struka rekla "da mi toga imamo dovoljno".

Na terenu ostaju sve vatrogasne snage

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković istaknuo je kako unatoč poboljšanu stanja na požaru kod Orebića, "stvar se može iskomplicirati te će na terenu ostati sve vatrogasne snage".

"Vjetra će biti do popodnevnih sati, što može opet podići požar i zato moramo biti oprezni cijeli dan i spremni ući u sljedeću noć. Surađujem i s Državnim hidrometeorološkim zavodom koji nam daje informacije", istaknuo je Tucaković tumačeći stanje požara kod Orebića.

  • +23
Požar na Pelješcu Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dodao je kako je prošle noći na tom požarištu postavljeno više od 2.000 metara cijevi za vodu. Tucaković je rekao kako će se učiniti napori da se požar u općini Kula Norinska do kraja dana stavi pod kontrolu. U gašenju tog požara danas su angažirana dva kanadera, a u slučaju potrebe pridružit će im se i treći koji gasi požar kod Orebića.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Dragan Lozančić novinarima je rekao kako je na jučerašnjem sastanku Koordinacije Domovinske sigurnosti zaključeno kako bi Vlada ove godine trebala malo ranije donijeti protupožarni program za sljedeću godinu kako bi mogli "uvesti naučene lekcije i planirati dodatna sredstva koja će nam trebati u sljedećoj godini i u godini nakon nje". Odgovarajući na upit koji se odnosio na informacije da su nekoliko godina dalekovodi uzroci velikih požara u Hrvatskoj, Lozančić je istaknuo kako je o tomu razgovarano prilikom prošlogodišnjeg analiziranja požara, a to će biti jedna od glavnih tema i u analizi ovogodišnjih požara.

"Cilj nam je da o tomu (dalekovodima) razgovaramo i s HEP-om te s Hrvatskim autocestama razmotrimo jesu li nam putovi čisti. Želimo vidjeti jesu li nam sustav i oprema modernizirani kako ne bi predstavljali rizik", kazao je Lozančić.